Putin vrea să naționalizeze companiile și bunurile oamenilor de afaceri „dăunători”: „Un moment important” pentru procurorii ruși

Putin vrea să naționalizeze companiile și bunurile oamenilor de afaceri „dăunători”: „Un moment important” pentru procurorii ruși

În contextul războiului la scară largă din Ucraina, organele Procuraturii Generale din Rusia depun eforturi ample în vederea naționalizării unor companii și bunuri imobile, relatează The Moscow Times.

Potrivit sursei citate, președintele rus Vladimir Putin s-a exprimat marți pe acest subiect. Este „un moment important” în activitatea procurorilor, a spus el, susținând că procesul de naționalizare are drept obiectiv „protejarea intereselor statului și ale societății”.

Naționalizarea proprietății comerciale „este justă în situațiile în care activele au fost achiziționate prin eludare, cu încălcarea legii și, în plus, sunt folosite în detrimentul statului”, a adăugat Putin, care conduce Rusia cu o mână de fier.

Procurorul general Igor Krasnov i-a raportat lui Putin că oamenii aflați în subordinea sa au readus statului rus active strategice în valoare de peste un trilion de ruble rusești, adică aproape zece miliarde de euro.

El s-a referit la zeci de companii ale căror produse sunt „critice pentru consolidarea capacității de apărare și dezvoltarea economiei” Rusiei.

Procuratura Generală caută de mai mult timp de confiște bunurile private și să revizuiască privatizările din Rusia, dar, odată cu începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022, procesul de naționalizare a căpătat un caracter „cu adevărat masiv”, explică Ilia Șumanov, directorul Transparency International – Rusia, citat de The Moscow Times.

Potrivit The Moscow Times, peste 180 de companii private au intrat sub controlul statului rus în perioada 2022-2023. Procurorii ruși își concentrează eforturile mai ales asupra companiilor care colaborează cu complexul militar-industrial, precum și asupra bunurilor oamenilor de afaceri plecați din țară.

Cele mai invocate acuzații se referă la deținerea ilegală a proprietății (20 de cazuri în perioada 2022-2024) și încălcarea legilor anticorupție (14 cazuri). Însă multe cazuri de naționalizare sunt clasificate „strict secret”.

Kremlinul este interesat de companiile care pot contribui la eforturile de război, subliniază Șumanov. În plus, vrea să naționalizeze mai ales bunuri imobile din Moscova, Sankt Petersburg și din sudul Rusiei, unde prețurile sunt mai ridicate decât în alte regiuni. O atenție aparte este acordată totodată sectorului piscicol, intenția fiind de a elimina cotele și flota de pescuit.

Cel mai recent caz de naționalizare de mare profil s-a petrecut în februarie, odată cu arestarea lui Iurii Antipov, un magnat al oțelului, și preluarea uzinelor sale din Celeabinsk (regiunea Celeabinsk), Novokuznețk (regiunea Kemerovo) și Serov (regiunea Sverdlovsk). Naționalizarea uzinelor lui Antipov, care între timp a fost eliberat, a avut loc în mai puțin de o lună, un timp record.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *