Ramadanul a înlocuit Paștele în Europa: Londra a aprins 30.000 de lumini festive de Ramadan

Ramadanul a înlocuit Paștele în Europa: Londra a aprins 30.000 de lumini festive de Ramadan

Iluminatul festiv de Ramadan a acaparat mai multe orașe europene, în timp ce catolicii au sărbătorit Paștele.

 

Germania devine mai islamică

 

Există puține locuri mai vesele pentru un creștin de Paște decât cea mai înaltă și mai mare catedrală gotică din orașul Köln.

Duminică, 31 martie, mii de catolici din Germania și din întreaga lume s-au adunat pentru cea mai importantă zi din calendarul creștin pentru a marca credința lor că Isus a înviat din morți.

În interiorul catedralei antice, aceștia au cântat, în timp ce preoții catolici au aprins lumânări de Paște, iar fumul arzătoarelor de tămâie se învârtea prin naosul glorios spre piața plină de turiști de afară, scrie Daily Mail.

Dar Köln organizează și un alt tip de eveniment religios în această Săptămâna Mare. Sâmbătă, 30 martie, pe un stadion de fotbal la cinci mile de catedrală, sute de musulmani au participat la primul Iftar comunal din oraș, o cină cu delicatese islamice la apus, care marchează sfârșitul postului zilnic în timpul lunii sacre Ramadan.

Totodată, o porțiune de Venloer Strasse, o stradă mare și aglomerată în apropiere de Moscheea Centrală din Köln, are iluminat stradal islamic decorativ cu semne mari „Happy Ramadan”, felinare „Aladdin” în stil estic și semilună care sunt aprinse la amurg, în fiecare zi.

 

Castelul Windsor a găzduit primul său Iftar

 

Poate că nu ar trebui să fim surprinși. În Marea Britanie, Castelul Windsor a găzduit primul său Iftar săptămâna trecută, cu permisiunea regelui Charles, guvernatorul suprem al Bisericii Angliei. Oaspeții s-au înfruptat din lapte de nucă de cocos și curmale în incinta castelului.

Între timp, Westminster Abbey, un lăcaș creștin de peste 1.000 de ani, a arborat drapelul național al Republicii Islamice Pakistan pentru a marca „Ziua Pakistanului”.

În plus, au existat și controverse. Pe panoul oficial de afișare a plecărilor din stația King’s Cross din Londra au fost afișate orele de rugăciune din timpul Ramadanului și un citat din Profetul Mahomed care se referea la „păcătoși”.

O organizație care s-a opus mesajului, care a fost în cele din urmă eliminat, a fost Societatea Umanistă din Marea Britanie, care a spus: „Această difuzare a scripturilor religioase este profund evaluată greșit. Gările publice nu ar trebui să-i îndemne pe păcătoși să se pocăiască”.

Cu toate acestea, Londra, unde aproape unul din șapte rezidenți este musulman, a fost sursa de  inspirație pentru mesajul „Happy Ramadan” din Köln.

 

Londra a aprins 30.000 de lumini festive de Ramadan

 

Este o creație a studentului german de drept Saliha Bektas, care, în timp ce studia la Londra anul trecut , l-a văzut pe primarul laburist Sadiq Khan aprinzând primele lumini de Ramadan din Marea Britanie.

Khan, un musulman practicant care respectă cu strictețe postul Ramadanului și care frecventează în mod regulat moscheea Al-Muzzammil din Tooting, în sudul Londrei, a aprins și anul acesta 30.000 de lumini dispuse de-a lungul unei porțiuni din Oxford Street, de lângă Hyde Park până la Piccadilly Circus și Leicester Square.

Afișajul a fost finanțat de Fundația Aziz, o organizație caritabilă înființată de miliardarul Asif Aziz, care deține atât de multe proprietăți în zonă încât este cunoscut sub numele de „Mr. West End”.

În portofoliul companiei sale se află Trocadero, un punct de reper din Piccadilly și un fost centru de divertisment, o parte din acesta urmând să devină în curând un lăcaș de cult islamic și un centru comunitar.

Saliha, care a fost ajutată de cele patru surori ale sale la expoziția din Köln, a afirmat: „Considerăm că, dacă populația știe că are loc Ramadanul, putem face ca oamenii să vorbească despre el.  Nu vrem să facem scandal sau să islamizăm ceva”.

 

Luminile Ramadanului au apărut în Frankfurt și Oslo

 

Luminile Ramadanului au apărut și pentru prima dată într-un alt oraș german, Frankfurt, prin amabilitatea primarului local al Verzilor.

În Oslo, Norvegia, un panou finanțat din fonduri publice în valoare de 75.000 de lire sterline strălucește în apropierea primăriei pentru cele 30 de zile de post islamic.

„Luminurile Ramadanului arată că suntem pentru comunitate, incluziune și diversitate”, a declarat șeful consiliului Lae Solberg la ceremonia de deschidere de la Oslo.

Totuși, apariția decorațiunilor cu ocazia Ramadanului în perioada Paștelui provoacă o oarecare îngrijorare în mai multe țări europene.

Unii simt deja că Paștele a fost pus în pericol de autoritățile care au minimalizat tradițiile creștine în numele „diversității”.

Ceremonia de la Oslo, de exemplu, a fost întreruptă de protestatarii „ Opriți islamizarea Norvegiei ” care ardeau în mod controversat un Coran.

Între timp, Max Roland, fondatorul Apollo, un popular site german de știri, și-a exprimat rezervele față de afișaje: „Mulți sunt revoltați. În timp ce acordăm mai mult spațiu obiceiurilor străine, le negăm pe ale noastre. Există o mulțime de exemple în toată Europa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *