Rata obezității la copii și adolescenți a crescut de 5 ori în 30 de ani. Care sunt țările cele mai afectate

Rata obezității la copii și adolescenți a crescut de 5 ori în 30 de ani. Care sunt țările cele mai afectate

Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume sunt considerați obezi, ceea ce crește riscul unor probleme grave de sănătate, iar obezitatea la tinerii sub 19 ani a crescut de aproape 5 ori în perioada 1990-2022, potrivit unui studiu realizat de revista medicală Lancet, estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății și unui grup de cercetători, a relatat Reuters.

Cercetările științifice, considerate printre cele mai autorizate estimări independente, se bazează pe date colectate de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de țări.

„În trecut, ne gândeam la obezitate ca la o problemă a celor bogați. Obezitatea este însă o problemă a lumii”, a declarat Francesco Branca, șeful departamentului de nutriție al OMS.

„Un număr uluitor de oameni trăiesc cu obezitate”, a spus și Majid Ezzati, profesor la Imperial College London și autorul principal al unei lucrări publicate în „The Lancet”.

Obezitatea este atât de răspândită încât a devenit mai frecventă decât subponderalitatea. Ezzati a explicat că există semne că obezitatea se stabilizează în unele țări din sudul Europei, precum Franța și Spania, în special la femei. Dar tot el a adăugat că în majoritatea țărilor există mai multe persoane care suferă de obezitate decât cele subponderale.

Datele arată că obezitatea la adulți a crescut de aproape trei ori în perioada 1990-2022, iar în rândul copiilor și adolescenților între 5 și 19 ani a crescut de aproape cinci ori, în același interval de timp, scrie ScienceAlert.

Ezzati a calificat drept „foarte îngrijorătoare” creșterea ratelor de obezitate în rândul copiilor, care reflectă o traiectorie observată la adulți încă dinainte de 1990. Persoanele obeze sunt expuse riscului de deces prematur și de invaliditate, această comorbiditate având legătură cu apariția timpurie a diabetului, a bolilor de inimă și de rinichi, dar și altor afecțiuni grave.

La rândul ei, subponderalitatea este din ce în ce mai puțin frecventă la nivel mondial, dar rămâne o problemă semnificativă, ceea ce face ca tot mai multe țări să se confrunte cu ceea ce se numește „dubla povară” a malnutriției. Subponderalitatea severă poate fi foarte dăunătoare pentru dezvoltarea copiilor și poate duce la moartea prin înfometare.

Alimentația insuficientă este principala cauză a subponderalității, iar alimentația necorespunzătoare este un factor principal pentru obezitate, mai arată datele studiului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *