Război la vârful Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod îl amenință pe ÎPS Teodosie cu suspendarea dacă va continua actele de răzvrătire / Lui Vasile Bănescu i s-a interzis să mai comunice în numele Patriarhiei

Război la vârful Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod îl amenință pe ÎPS Teodosie cu suspendarea dacă va continua actele de răzvrătire / Lui Vasile Bănescu i s-a interzis să mai comunice în numele Patriarhiei

Tensiunile uriașe din sânul Bisericii Ortodoxe Române care s-au cumulat în ultima perioadă au fost tranșate joi de Sfântul Sinod care a luat o serie de decizii fără precedent, în încercarea de a stopa revolta pusă la cale de ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie amenințat cu suspendarea

În centrul dezbaterilor aprinse s-au aflat acțiunile Arhiepiscopului Tomisului, care au generat un val de controverse în spațiul public, după ce a cerut în mod repetat să fie ridicat la rangul de mitropolit. Insistențele dar mai ales amenințările cu declanșarea unor proteste ale preoților nu au fost deloc pe placum mai marilor bisericilor care l-au băgat pe Teodosie în ședința Sfântului Sinod.

Pentru că a ignorat pozițiile Patriarhului Daniel, ÎPS Teodosie a fost amenințat că poate ajunge să fie suspendat din funcție dacă va recidiva în ceea ce privește actele de indisciplină. El a fost sancționat în urma ședinței Sfântului Sinod de joi cu “dojană sinodală scrisă” pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică, o sancțiune prevăzută de regulamentele Bisericii Ortodoxe Române.

Practic, arhiepiscopului Tomisului i s-a transmis un ultimatum, înainte de a risca pedeapsa “nucleară” în cadrul ierarhiei bisericești: suspendarea din funcție dacă va continua să aibă un comportament indisciplinat, în urma judecării sale în cadrul Consistoriului Arhieresc Prim.

Sancțiunea la adresa lui ÎPS Teodosie vine după ce a convocat un protest al preoților cărora le-a cerut să manifesteze în haine civile, împreună cu familiile, pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei la rang de mitropolie. În cele din urmă protestul a fost anulat.

Măsuri care îl vizează pe Vasile Bănescu

O altă decizie a Sfântului Sinod l-a vizat pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a intrat în mod repetat într-un conflict deschis cu ÎPS Teodosie, dar care a transmis numeroase opinii ce au fost asociate cu pozițiile BOR.

Sfântul Sinod arată că deoarece opiniile personale ale acestuia nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române. După ce în spațiul public s-a speculat că ar fi vorba despre o demitere a sa în urma ședinței Sfântului Sinod, Vasile Bănescu a negat informația.

Comunicatul integral al Cancelariei Sfântului Sinod:

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

– „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;

– „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;

– „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;

 

– „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;

– „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului din 2001, iar prima lui solicitare de ridicare la rang de mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *