Războiul din umbră dintre Israel și Iran a ieșit la lumină. Ce urmează?

Războiul din umbră dintre Israel și Iran a ieșit la lumină. Ce urmează?

Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului de sâmbătă seară a marcat o schimbare în abordarea Teheranului, care s-a bazat pe prudență în Orientul Mijlociu, de la începutul războiului Israel-Hamas. Toți ochii sunt acum ațintiți spre Israel, care ar putea alege să întreprindă noi acțiuni militare, în timp ce Washingtonul caută măsuri diplomatice pentru a calma tensiunile din regiune, relatează The Associated Press.

Iranul spune că această acțiune a fost răspunsul pentru atacul israelian împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, în care au murit doi generali din Garda Revoluționară.

Israelul a transmis că aproape toate cele peste 300 de drone și rachete lansate de Iran au fost doborâte de sistemul său de apărare antirachetă, susținut de SUA și Marea Britanie.

Singura victimă raportată a fost o fată rănită în sudul Israelului, iar o rachetă a lovit o bază aeriană israeliană, provocând pagube ușoare. Totuși, șeful Gărzii Revoluționare din Iran a numit operațiunea „o reușită”.

Iranul a reușit să găsească un echilibru între a se răzbuna în mod public pentru lovitura de la Damasc și a evita provocarea unor noi acțiuni militare israeliene, cel puțin pe moment, care ar putea duce la un conflict mult mai larg, a declarat Mona Yacoubian, vicepreședinte al centrului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, la Institutul pentru Pace al SUA.

„Amândouă (n.r. – Iranul și Israelul) sunt capabile în acest moment să revendice victoria și să iasă din prăpastie, mai ales că nu au fost uciși civili israelieni”, a spus Mona Yacoubian.

Israel nu a decis cum și când să răspundă atacului

Cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie, deşi se aşteaptă ca aceştia să se reunească din nou în viitorul apropiat.

Unele persoane din Israel au făcut presiuni pentru un răspuns dur, dar altele au sugerat reținere, spunând că Israelul ar trebui să se concentreze pe întărirea legăturilor în devenire cu partenerii arabi.

„Vom construi o coaliție regională și vom colecta prețul de la Iran, în modul și la ora care ni se potrivește”, a spus Benny Gantz, membru al Cabinetului de Război.

Potrivit analiștilor, Iranul a trimis un mesaj că ar fi dispus să continue şi să-şi schimbe regulile în războiul său în umbră cu Israelul.

Lovitura de avertisment

„Este o lovitură de avertisment, care spune că dacă Israelul încalcă regulile, există consecințe”, a spus Magnus Ranstorp, consilier strategic la Universitatea Suedeză de Apărare.

Atacul Iranului a alimentat și mai mult temerile că războiul din Gaza va provoca haos în zonă, însă Iranul susține că nu dorește un război total în regiune.

Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a declarat într-o postare pe X că Iranul „nu are nicio intenție de a continua operațiunile ofensive” în acest moment decât dacă este atacat.

Iranul a subliniat că a vizat instituțiile israeliene implicate în atacul de la Damasc, nu civili sau „zone economice”.

După ce Israelul și-a început ofensiva în Fâșia Gaza împotriva Hamas, grupurile susținute de Iran au fost implicate militar, în timp ce Teheranul a stat pe margine.

Gruparea Hezbollah din Liban a lansat rachete în nordul Israelului. Rebelii Houthi din Yemen au atacat navele occidentale pe Marea Roșie. Un grup din umbră de miliții irakiene susținute de Iran a atacat pozițiile militare americane în Irak și Siria.

Acum, Teheranul este „dispus să crească” presiunea fără a se mai baza pe prudență, a spus directorul Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, Maha Yahya. Totuși, Iranul nu a mers atât de departe.

„Au avertizat suficient că acest lucru urmează și cred că știau că ele (dronele și rachetele) vor fi doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian”, a precizat Maha Yahya.

De asemenea, aceasta a remarcat că presiunea din ce în ce mai mare asupra Israelului după comportamentul său în Fâșia Gaza s-a mutat acum spre diminuarea tensiunilor regionale.

Rolul esențial al Statelor Unite

Maha Yacoubian a mai spus că Washingtonul are un rol esențial de jucat în evitarea escaladărilor ulterioare. Întreprinderea de acțiuni militare în continuare de către Israel nu pare populară printre aliații săi, inclusiv Statele Unite, a spus Eldad Shavit, care conduce grupul Israel-SUA.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale de la Casa Albe, John Kirby, a declarat pentru NBC că președintele Joe Biden nu dorește o escaladare a conflictului regional sau un „război mai larg” cu Iranul și „lucrează personal pe partea diplomatică a acestui lucru”.

Iranul a lansat sâmbătă seara peste 350 de rachete şi drone către Israel. Este pentru prima dată în istorie când Iranul atacă Israelul direct de pe teritoriul său.

Citește și LIVETEXT cu cele mai importante informații despre războiul Iran-Israel

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *