Recep Erdogan spune că planurile de pace în Ucraina care exclud Rusia „nu vor da niciun rezultat”

Recep Erdogan spune că planurile de pace în Ucraina care exclud Rusia „nu vor da niciun rezultat”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a părut, marţi, să respingă formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, declarând că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat, relatează Reuters, citată de News.ro. 

„În timp ce ne exprimăm sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat”, a declarat Erdogan, făcând referire la un summit de pace pentru Ucraina care va avea loc în Elveţia în cursul acestui an şi la care Rusia nu va participa.

Potrivit lui Erdogan, trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul din Ucraina şi care ar putea extinde conflictul la NATO.

Totodată, președintele turc a mai spus că va continua să lucreze pentru a revigora acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră din care Rusia a ieşit anul trecut.

„Lucrăm pentru a restabili siguranţa navigaţiei în Marea Neagră şi pentru a ne asigura că transportul comercial cu cereale se poate face în siguranţă. Credem că trebuie evitaţi paşii care ar exacerba conflictele din regiune, care s-ar extinde şi la NATO”, a adăugat Recep Erdogan.

După Volodimir Zelenki, și Vladimir Putin va vizita Turcia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Istanbulul săptămâna trecută, iar Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia.

Erdogan a spus marţi că Putin va vizita Turcia după alegerile din martie, fără a da detalii. Kremlinul a declarat anterior că vizita lui Putin în Turcia va avea loc după alegerile din Rusia din 15-17 martie. Turcii vor merge, de asemenea, la urne pe 31 martie pentru alegeri municipale la nivel naţional.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a afirmat că părţile trebuie să înceapă să ia în considerare negocieri de încetare a focului, dar că acest lucru nu ar trebui să însemne recunoaşterea ocupaţiei Rusiei.

Turcia, membră NATO, susţine integritatea teritorială a Ucrainei, dar aceasta menţine, totodată, relaţii cordiale cu Rusia şi vorbeşte în mod regulat cu ambele părţi din conflict.

Ankara a oferit Ucrainei sprijin militar şi politic, dar se opune sancţiunilor impuse Moscovei.

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că aliaţii occidentali nu ar trebui să excludă desfăşurarea de trupe în Ucraina.

De asemenea, ministrul polonez de externe a declarat că soldații NATO sunt „deja prezenți în Ucraina”. Cu toate acestea, majoritatea aliaţilor şi şeful NATO s-au distanţat de această idee.

Rusia a reacționat, precizând prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, că NATO nu are rost să mai nege că trimite militari în Ucraina.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *