Reconstrucția Notre Dame intră în linie dreaptă. Cum arată catedrala din Paris, la patru ani și jumătate după incendiul care a devastat-o

Reconstrucția Notre Dame intră în linie dreaptă. Cum arată catedrala din Paris, la patru ani și jumătate după incendiul care a devastat-o

Mai este doar un an până la marele eveniment al redeschiderii catedralei, iar constructorii și președintele Emmanuel Macron au promis că lucrările sunt în grafic, scrie CNN.

Săptămâna trecută, turla catedralei Notre Dame din Paris, încoronată de un cocoș de aur nou-nouț, și-a recăpătat locul pe acoperișul clădirii aflate în proces de reconstrucție.

Aproape 500 de meșteri sunt ocupați în prezent cu aceste lucrări de reconstrucție, muncind pentru a se asigura că monumentul parizian este gata pentru marea redeschidere, în mai puțin de un an.

Cu ocazia unei vizite recente pe șantier, președintele Emmanuel Macron a promis că lucrările sunt „în grafic” pentru ca Notre Dame să se redeschidă pentru public pe 8 decembrie 2024, la cinci ani și șapte luni de la incendiul care a distrus mari părți din clădirea veche de 860 de ani, în aprilie 2019.

Noul cocoș de aur a fost instalat pe turla catedralei. FOTO: Hepta

„Până la Jocurile Olimpice (în iulie), ne așteptăm să ridicăm schelele de pe partea superioară a turlei și să finalizăm cea mai mare parte a acoperișului, astfel încât parizienii și vizitatorii din întreaga lume să poată vedea cât de aproape este catedrala de redeschidere”, a declarat Philippe Jost de la „Rebâtir Notre-Dame de Paris” (organismul public responsabil de conservarea și restaurarea catedralei), în fața Parlamentului francez la 13 decembrie.

Un efort monumental

Potrivit site-ului „Revivre Notre-Dame”, aproape 250 de companii și ateliere de artă din întreaga Franță sunt în prezent mandatate să „lucreze pentru renașterea catedralei”.

La uriașul efort participă tâmplari, pietrari, schelari, sculptori, aurari, sticlari și chiar constructori de orgi, care restaurează cele 8.000 de tuburi și 115 registre ale celei mai mari orgi din Franța.

După incendiul din 2019, primii doi ani de muncă au fost dedicați punerii în siguranță a clădirii, finalizării studiilor de proiect și atribuirii licitațiilor. Apoi, faza de restaurare a început oficial în septembrie 2021.

În ultimele luni, cele mai vizibile progrese au fost făcute în ceea ce privește restaurarea cadrului acoperișului, a turlei și a marilor galerii superioare.

The new golden rooster containing relics is lifted by crane to be installed atop the spire of Notre Dame cathedral as part of its reconstruction, in central Paris on December 16, 2023. The golden rooster, designed by architect Philippe Villeneuve, contains relics saved from the fire that struck the monument on April 15, 2019, and a document with the names of those working on its reconstruction. Photo by Alexis Jumeau/ABACAPRESS.COM
Notre-Dame de Paris cathedral is seen, by night, during the reconstruction works in Paris, France, on December 19, 2023. Photo by Karim Ait Adjedjou/ABACAPRESS.COM
Notre Dame cathedral undergoing restoration as seen from the banks of the Seine. In Paris, on October 4, 2023. Photo by Raphael Lafargue/ABACAPRESS.COM
The Notre Dame cathedral is seen under renovation in Paris, France, on December 11, 2023. The spire of Notre-Dame Cathedral, still hidden by impressive scaffolding, has regained its place in the sky of Paris, one year before the reopening of the cathedral scheduled for December 8, 2024. Photo by Denis Prezat/ABACAPRESS.COM
The new golden rooster containing relics is lifted by crane to be installed atop the spire of Notre Dame cathedral as part of its reconstruction, in central Paris on December 16, 2023. The golden rooster, designed by architect Philippe Villeneuve, contains relics saved from the fire that struck the monument on April 15, 2019, and a document with the names of those working on its reconstruction. Photo by Alexis Jumeau/ABACAPRESS.COM

Alban Dubois, care lucrează ca ospătar la Cafe Panis, chiar peste drum de Notre Dame, a observat progresul zilnic de la locul său de muncă.

Dubois a declarat pentru CNN că era la fața locului în ziua incendiului și își amintește că a privit șocat cum flăcările au cuprins biserica, iar ferestrele restaurantului său deveneau din ce în ce mai fierbinți. „Oamenii s-au adunat și priveau neputincioși”, a spus el, „unii oameni plângeau, totul a fost foarte trist”.

Acum, Dubois așteaptă cu nerăbdare redeschiderea catedralei și crede că o mulțime de oameni vor trece pe acolo pentru a o vizita. „Va fi un pic ca o inaugurare”, a spus el.

Marcarea secolului XXI

În timp ce aspectul original al Notre Dame va fi păstrat, președintele Macron și-a exprimat dorința ca lucrările catedralei să oglindească, parțial, și realitățile prezentului

La începutul acestei luni, el a anunțat un concurs care va permite artiștilor contemporani să recreeze șase dintre vitraliile de pe latura sudică a Notre Dame, pentru a „marca acest secol XXI”.

Într-un gest comemorativ, numele generalului francez care a supravegheat reconstrucția Notre Dame, înainte de a muri într-un accident pe munte la începutul acestui an, a fost gravat în lemnul turlei.

Jean-Louis Georgelin „va rămâne pentru totdeauna” parte din Notre Dame, a declarat Macron, care a luat parte personal la procesul de gravură pe 8 decembrie, ziua în care turla de stejar a catedralei și-a recăpătat locul.

Numele altor persoane care au luat parte la reconstrucția Notre Dame au fost, de asemenea, incluse permanent în noua catedrală. Un tub sigilat a fost plasat în interiorul cocoșului auriu montat în vârful turlei pe 16 decembrie, conținând un document care enumeră cele 2.000 de nume ale celor care au fost implicați în lucrări.

Cocoșul de pe turla catedralei a fost găsit, deteriorat, printre dărâmături, a doua zi după incendiu.

În interiorul acestuia se aflau ceea ce se presupune a fi relicvele Sfântului Denis și ale Sfintei Geneviève, precum și un fragment din coroana de spini a lui Hristos. Toate acestea au rămas intacte și au fost plasate în interiorul noului cocoș, potrivit Diecezei din Paris.

Vechiul cocoș și cele șase vitralii care urmează să fie înlocuite vor fi adăpostite într-un nou muzeu dedicat Notre Dame, a cărui deschidere a fost anunțată recent de Macron.

„Va fi un muzeu de artă, un muzeu de istorie, un muzeu pentru a descrie șantierul permanent al Notre Dame de Paris”, a spus el.

Costul reconstrucției Notre Dame este estimat la aproximativ 700 de milioane de euro. În total, 846 de milioane de euro au fost strânse din donații de la 340.000 de donatori din 150 de țări, potrivit Rebuilding Notre Dame de Paris.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *