Au deschis un mormânt vechi de peste 4000 de ani și au dat peste ceva incredibil. Descoperirea a uimit pe toată lumea

Au deschis un mormânt vechi de peste 4000 de ani și au dat peste ceva incredibil. Descoperirea a uimit pe toată lumea

Un mormânt vechi de 4300 de ani a fost deschis de către oamenii de știință, care au avut un șoc în momentul când au văzut ceea ce locul de veci adăpostea. S-a aflat cum se trăia cu secole în urmă.

Mormântul plin de mister, vechi de peste 4000 de ani. Ce au identificat în interior

Arheologii au dat peste un mormânt egiptean, vechi de 4300 de ani, și care conținea picturi murale deosebite. Acestea erau o formă de reprezentare a traiului de odinioară, al oamenilor, mai exact din perioada Egiptului antic.

Mormântul este în Dahshur, un sit care are în structura sa diferite piramide regale și o necropolă vastă, situată la aproape 33 de kilometri sud de Cairo. Echipa de cercetare vrea să excaveze locurile de veci pentru a se descoperi dacă mai au mumii, relatează LiveScience.

Aflați și că mormântul este complet din cărămidă de lut, ceea ce poporul egiptean mai numește și ”mastaba”. Aceasta simbolizează o formă dreptunghiulară, cu un acoperiș plat și laturi înclinate. Picturile murale au ajuns și în atenția autorităților.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a aflat despre picturile murale adăpostite de mormântul din cărămidă de lut. Acestea descriu că în Egiptul antic oamenii aveau un stil de viață mai complicat, dar de care erau mulțumiți, căci nu cunoșteau o altă cale de supraviețuire, mai ușoară.

Cum trăiau oamenii din Egipt antic, potrivit hieroglifelor descoperite în mormânt

Printre scenele care sunt redate prin picturile murale sunt cele cu măgari care treieră cereale, călcând pe ele, nave care navighează pe Nil și bunuri care se vindeau pe piață. Totuși, cine erau cei îngropați?

Inscripțiille hieroglifice au scos la iveală și identitatea celor îngropați în mormântul vechi de peste 4000 de ani. Aici au fost depuse trupurile neînsuflețite ale unui bărbat pe nume Seneb-Neb-Af și a unei femei, soția sa,  Idet.

Idet este reprezentată de hieroglife drept o preoteasă a lui Habar. Idet era o zeiță a cerului, asociată cu elemente precum maternitatea, muzica și senzualitatea, în vreme ce Seneb-Neb-Af ar fi deținut funcții monarhice.

În același timp, Stephan Seidlmayer, arheolog la Institutul Arheologic German și cel care a coordonat săpăturile de la situl în cauză, spune că este greu să îți dai seama cu precizie despre adevăratele îndatoriri ale lui Seneb-Neb-Af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *