REFERAT. Cum justifică procurorii arestarea celor doi patroni ai stației GPL de la Crevedia: Lăsarea lor în libertate nu ar face decât să încurajeze acest tip de comportament antisocial

REFERAT. Cum justifică procurorii arestarea celor doi patroni ai stației GPL de la Crevedia: Lăsarea lor în libertate nu ar face decât să încurajeze acest tip de comportament antisocial

În dosarul în care se cercetează cauzele izbucnirii incendiului din Crevedia (Dâmbovița) din 26 august 2023, Parchetul General a cerut azi arestarea preventivă a celor doi patroni ai SC Flagas SRL, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă. Procurorii spun că lăsarea în libertate a celor doi „ar crea un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie”.

La 10 zile după tragedia de la Crevedia, patronii stației GPL unde a izbucnit incendiul au fost reținuți de Parchetul General. Miercuri, judecătorii au decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, dar decizia nu este definitivă.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă sunt acuzați de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

„Reprezintă un real pericol pentru ordinea publică”

„Inculpații, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități”, se arată în referatul cu propunerea de arestare al procurorilor.

Parchetul General mai precizează că, raportat la „modalitatea concretă de săvârşire a faptei și la consecințele efectiv produse, inculpații reprezintă un real pericol pentru ordinea publică, iar arestarea preventivă este singura măsură viabilă pentru înlăturarea acestuia”.

Pagubele consemnate de procurori:

● 5 persoane decedate, 54 persoane rănite

● 6 case distruse total, 77 distruse parțial, 

● alte distrugeri materiale semnificative: autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1 km

„Se impune o reacţie promptă şi fermă a organelor judiciare”

În propunerea de arestare a celor doi patroni de la stația GPL din Crevedia, procurorii subliniază că „ordinea publică înseamnă, între altele, climatul social firesc care presupune funcționarea normală a instituțiilor statului, menținerea liniștii cetățenilor și respectarea drepturilor acestora”.

Anchetatorii afirmă că „raportat la situația de fapt, lăsarea în libertate a inculpaților ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală şi ar crea un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie”.

În acest context, manifestările nejustificate de clemenţă ale organelor judiciare nu ar face decât să încurajeze acest tip de comportament antisocial şi să afecteze nivelul încrederii societăţii în instituţiile statului, chemate să vegheze la aplicarea şi respectarea legilor.

Referatul Parchetului General:

În situaţia de faţă, precizează procurorii, „se impune o reacţie promptă şi fermă a organelor judiciare, pentru a întări încrederea în capacitatea justiţiei de a lua măsurile necesare pentru crearea unui climat de securitate socială şi reprimare a faptelor de o gravitate deosebită”.

Un alt argument adus de Parchetul General e acela că privarea de libertate a celor doi se impune și „în scopul asigurării bunei desfășurări a urmăririi penale, al împiedicării sustragerii de la urmărirea penală și al prevenirii săvârșirii unor alte infracțiuni, dat fiind că neregulile constatate în activitatea societății pe care o conduc sunt sistemice, dar și pentru a evita posibilitatea influențării declarațiilor martorilor ori ale persoanelor vătămate”. 

Averea celor doi patroni, pusă sub sechestru

Parchetul General a anunțat că azi, procurorul de caz a emis și o ordonanță de instituire a unor măsuri asigurătorii, „pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracțiunii și pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare”.

În cazul firmei SC Flagas SRL, s-a pus sechestru pe mai multe bunuri imobile: 

● 5 în județul Botoșani, 

● 4 în județul Călărași, 

● 28 în județul Dâmbovița, 

● 6 în județul Giurgiu, 

● 19 în județul Ilfov, 

● unul în județul Olt.

Pentru unul dintre inculpați, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în București, precum și cu privire la un număr de 7 conturi bancare. 

Aceeași măsură a fost dispusă și cu privire la bunurile celui de al doilea inculpat, respectiv 7 bunuri imobile situate în București și un număr de 8 conturi bancare.

foto: Octav Ganea (Inquam Photos)

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *