REPORTAJ PNL, cu un ochi râde, cu un ochi plânge. Scandal în Modrogan: Varujan Vosganian făcut „hoț și borfaș” de Marian „Ceaușescu”. Umbra lui Nicușor Dan printre liberali

REPORTAJ PNL, cu un ochi râde, cu un ochi plânge. Scandal în Modrogan: Varujan Vosganian făcut „hoț și borfaș” de Marian „Ceaușescu”. Umbra lui Nicușor Dan printre liberali

Alegerile de duminică au fost trăite de liberali într-o stare de tensiune, fiind prinși între îngrijorarea ieșirii la urne a unui număr mai mare de votanți față de cel estimat și teama că ar putea scoate un rezultat prost la votul politic din țară, precum și la Primăria Capitalei.  

Atmosfera de la PNL a fost animată de cunoscutul protestatar Marian Moroșanu, cunoscut drept Ceaușescu, care a intrat în contră cu mai mulți liberali, de la Theodor Stolojan, Rareș Bogdan, Remus Borza până la Varujan Vosganian.

Ultimul, după o repriză în care a fost făcut borfaș și hoț, i-a dat peste telefon lui Ceaușescu, ceea ce a dus la escaladarea situației, fiind adresate injurii de către protestatar politicianului. 

Preț de câteva secunde, cu toate camerele pe ei, în condițiile în care erau așteptați la declarații liderii partidului, zeci de persoane prezente așteptat să vadă dacă situația se va înrăutăți. Situația a fost aplanată după ce Vosganian a intrat în sediul PNL.

Ardealul a mers cu frâna de mână trasă

Față de alte alegeri, când speranțele liberalilor erau la scoruri cât mai mari și erau încrezători pentru finalul zilei, de data aceasta optimismul a lipsit de la bun început până la anunțarea exit-poll-urilor. 

De la jumătatea zilei liderii PNL au fost supărați pe modul cum s-a derulat votul în Ardeal, în condițiile în care județele considerate tradițional fiefuri ale liberalilor au avut mari probleme de mobilizare. O primă explicație a fost vremea proastă din Ardeal și Banat, însă nici trecerea ploilor nu a schimbat situația. 

Top zece la prezență au fost dominate de fiefuri ale PSD. Pe lângă Giurgiu, un județ în care PNL stă mai bine, celelalte județe, Olt, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Călărași sau Dâmbovița sunt județe dominate de social-democrați. În top zece prezență s-a strecurat și alte două județe cu așteptări pentru liberali, adică Sălaj (dar care e o circumscripție mică – locul patru ca prezență) și Bihorul (locul zece). Importante fiefuri ale PNL, ca Alba, Cluj sau Sibiu au avut prezențe de mijlocul clasamentului. 

Rezultatul final, în care Alianța PSD-PNL a fost prezentată cu 54% a fost privită și ascultată în transmisiuni paralele de la Antena 3 și Realitatea, dar mai ales printre crucile pe care și le făcea în mod repetat Rareș Bogdan. Nicolae Ciucă, de obicei înconjurat de o întreagă armată de lideri, a avut lângă el un număr redus de oameni, printre care Dan Motreanu (prim-vicepreședinte), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte), Lucian Bode (secretar general), Nicoleta Pauliuc (șefa Femeilor Liberale), Sebastian Burduja (candidatul pentru București) și Siegfried Mureșan (europarlamentar)

Cu toate că teoretic au obținut un rezultat bun la europarlamentare, liberalii se așteaptă ca după centralizarea la virgulă a voturilor procentul alianței cu PSD pentru europarlamentare să scadă și să ajungă spre un 50-51%. Însă și cu această scădere, un procent cu 5 în față e văzut ca o mare victorie de echipa Ciucă, care va putea avea liniște în următoarea perioadă. Problemele vor apărea când vor trebuie să tragă linie privind organizațiile cu rezultate slabe.

În schimb, îngrijorarea PNL, împărtășită și de cei din PSD este față de AUR, care potrivit datelor din teritoriu a reușit să obțină voturi la europarlamentare inclusiv unde nu aveau candidați la locale, potrivit liberalilor fiind cazuri în care s-au apropiat de un vot politic de 20% în UAT-uri unde teoretic aveau șanse mici să capete susținere.

Iar un asemenea rezultat în teritoriu e văzut ca o problemă pe termen lung pentru parlamentarele din toamnă, dar și pentru viitorul prezidențiabil PNL, care ar putea să aibă probleme în intrarea în turul II.

Localele, rezultat dezamăgitor

Candidatul PNL, Sebastian Burduja, a avut un rezultat similar cu cel al lui Cătălin Predoiu, în 2016, după ce sondajele liberalilor fusese creditat și cu 20%. Burduja a fost cotat în exit-poll-ul prezentat la ora 22.00 cu 10%. În schimb, scorul PNL pentru Consiliul General a fost 12%, la mare distanță de Alianța Dreapta Unită (30%) și PSD (28%). 

Liderii PNL nu au avut în primele declarații vreo reacție oficială privind reluarea dialogului cu Nicușor Dan, câștigător detașat al alegerilor pentru Primăria Bucureștiului.

Cu toate acestea, o parte a liberalilor prezenți la sediul din Modrogan, care niciun moment nu s-au dezis de Nicușor Dan, au pledat în discuțiile informale privind asumarea unei alianțe la nivelul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cu primarul reales.   

În teritoriu, situația e complicată în condițiile în care unele funcții sunt pe cale să fie pierdute, cum este CJ Maramureș și o situație complicată este în Prahova, unde la mijlocul nopții datele arătau că liberalii nu vor avea nici Ploieștiul și Iulian Dumitrescu e posibil să piardă, deși era favorit, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme penale. În schimb, e câștigată Primăria Municipiului Baia Mare și două dintre victoriile pe care bazează sunt cele de la CJ Constanța și Primăria Constanța.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share