Rețea de traficanți de organe, destructurată în Pakistan. Clienții erau persoane înstărite care aveau nevoie de un transplant

Rețea de traficanți de organe, destructurată în Pakistan. Clienții erau persoane înstărite care aveau nevoie de un transplant

Poliția din estul Pakistanului a destructurat o rețea ilegală de recoltare de organe, arestând opt persoane care au prelevat chirurgical rinichi de la sute de pacienți. Clienții erau persoane înstărite care aveau nevoie de un transplant, au anunțat luni autoritățile, potrivit CNN.

Presupusul lider al bandei, identificat ca fiind „Dr. Fawad”, este acuzat că a efectuat 328 de operații pe oameni pentru a le extrage rinichii și i-a vândut clienților pentru sume de până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 de dolari) fiecare, a declarat Mohsin Naqvi, ministrul-șef al provinciei Punjab din Pakistan.

Fawad ar fi fost ajutat în operații de un mecanic auto care îi administra anestezia, a declarat Naqvi.

Ministrul-șef a declarat că banda a ademenit pacienți din spitale și a efectuat operațiile la privat, în regiunea Taxila, orașul Lahore și în Kashmirul administrat de Pakistan.

„Au reușit să facă acest lucru în Kashmir deoarece nu există o lege privind transplantul de rinichi, așa că le-a fost mai ușor să efectueze operațiile acolo”, a declarat Naqvi.

Potrivit ministrului șef, până în prezent au fost confirmate trei decese, dar autoritățile încă mai confirmă datele.

„Trebuie să fie mai multe operațiuni care trebuie să fi fost efectuate, numărul este singurul pe care l-am confirmat”, a adăugat el.

Fawad fusese arestat anterior de cinci ori, dar a fost eliberat de fiecare dată și a putut să își reia operațiunile, a precizat Naqvi.

Unii dintre pacienții ale căror organe au fost prelevate nu știau că le-a fost prelevat un rinichi, a adăugat el.

Poliția a petrecut aproape două luni investigând cazul după ce un bărbat s-a prezentat spunând că a fost convins de unul dintre presupușii membri ai bandei să își facă tratamentul medical în mod privat. Mai târziu, când a mers la un alt medic pentru tratament, i s-a spus că nu are un rinichi, potrivit ministrului șef.

Naqvi a declarat că lucrează cu inspectorul general al poliției din Punjab pentru a consolida legile cibernetice din țară, astfel încât reclamele pentru astfel de transplanturi ilegale de rinichi să fie interzise online.

Pakistanul a declarat ilegal comerțul cu organe umane în 2007, iar o lege consolidată în 2010 a făcut ca recoltarea și traficul de organe să fie pedepsite cu până la 10 ani de închisoare și cu o amendă de 1 milion de rupii (3.400 de dolari).

Înainte de această legislație, țara era un centru pentru comerțul cu organe pentru străini și pakistanezi bogați în căutarea unui transplant, iar cumpărarea și vânzarea de rinichi era o practică obișnuită, unii pakistanezi săraci vânzându-și rinichii pentru a supraviețui.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *