Reţetă de papricaş de pui în foi de plăcintă

Reţetă de papricaş de pui în foi de plăcintă

Papricaşul de pui sau puiul cu paprika este un fel de mâncare popular de origine maghiară și una dintre cele mai cunoscute variante ale preparatelor culinare obișnuite pe mesele ungurești. Numele provine de la utilizarea amplă a paprika (boia), un condiment folosit în mod obișnuit în bucătăria țării vecine. Dacă vă plac mâncărurile ungureşti, merită să încercaţi următoarea reţetă de papricaş de pui în foi de plăcintă.

Ingrediente

Pentru papricaşul de pui:

2 căței de usturoi;
2 cepe roșii;
2 ardei capia;
2 roșii;
4 pulpe de pui întregi;
3 linguri de untură de gâscă;
2 linguri de boia de ardei dulce;
200 de grame de smântână;
3 linguri de făină.

Pentru foile de plăcintă:

250 de grame de brânză de vaci;
2 ouă;
1 cutie mică de smântână;
4 foi de plăcintă.

Pentru uns:

100 de grame de unt;
1 lingură de smântână;
1 ou

Pentru găluşte:

4 ouă;
400 de grame de făină.

Mod de preparare

Se curăță usturoiul și ceapa, apoi se taie mărunt. Se spală ardeii și roșiile, apoi se taie cuburi. Se spală pulpele de pui și se taie de la articulații.

Se topeşte grăsimea și se călește ceapa roșie în ea. Se adaugă ardeii și usturoiul, se călesc până devin moi și se rumenesc. Se presară boiaua și se amestecă bine.

Se adaugă roșiile și aproximativ jumătate de ceașcă de apă. Se adaugă pulpele de pui, se amestecă și se adaugă apă suficientă pentru a acoperi aproximativ jumătate din înălțimea pulpelor de pui. Se sarează și se fierbe acoperit timp de aproximativ 1 oră. Pe măsură ce apa scade, se adaugă apă.

După ce a trecut timpul de fierbere, separat, smântâna se amestecă cu făina. Se adaugă o cantitate mică din zeama fierbinte a preparatului de pui și se amestecă. Se toarnă compoziția peste pulpele de pui, se amestecă și se fierbe timp de câteva minute. Se dă la o parte și se lasă să se răcească.

După ce s-a răcit, se scot pulpele de pui, se desprinde carnea de pe oase și se rupe în bucăți mici. Se amestecă brânza de vaci, oul, carnea, jumătate din smântână și 4 linguri din zeama preparatului.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se topeşte untul și se amestecă cu smântâna. Se unge fiecare foaie de foietaj cu această compoziție. Se pun câte două foi una peste alta, apoi se presară pesmet. Se pune umplutura pe foi, se pliază marginile foii și se rulează. Se așează rulourile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se ung cu ou bătut și se coc timp de 15 minute.

În zeama de pui se amestecă cealaltă jumătate de smântână, se mixează cu un blender până devine o pastă și se dă la o parte.

Pentru găluște, se aduce la fierbere apă sărată și cu ulei într-o cratiță mare. Se amestecă oul întreg cu făina, se sarează și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Se formează găluște și se fierb timp de 1-2 minute, amestecând încontinuu. Când găluștele plutesc la suprafață, se scurg și se trec sub jet de apă rece (dacă nu sunt folosite imediat, se ung cu ulei pentru a nu se lipi).

Într-o tigaie se topește untul, se amestecă cu găluștele și se adaugă 4 linguri de sos de la papricaş. La servire, se taie două bucăți de plăcintă, se așează găluștele lângă ele și se stropesc cu sosul de papricaş cu smântână.

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Totul despre paprika. Origini, depozitare și folosirea în preparate

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *