Reţete cu brânză de vaci – ce să faci cu brânza dulce

Reţete cu brânză de vaci – ce să faci cu brânza dulce

Brânza de vaci este un aliment cu numeroase beneficii pentru organism, având cantități semnificative de nutrienți esențiali. Acesta este și unul dintre motivele pentru care poți opta să prepari rețete cu brânză dulce de vaci. Află care sunt beneficiile și contraindicațiile în ceea ce privește consumul de brânză de vaci și cum o incluzi în cele mai delicioase rețete.

Despre brânza dulce de vaci și beneficiile ei

Brânza de vaci este moale, albă și cremoasă. Este considerată o brânză proaspătă, pentru că nu trece printr-un proces de maturare sau de fermentare pentru a dezvolta aroma. Drept urmare, are o aromă foarte blândă în comparație cu brânzeturile învechite.

Brânza de vaci este făcută din caș de lapte de vacă pasteurizat. Vă puteți bucura de această brânză versatilă ca atare sau ca ingredient în rețete delicioase.

Brânza dulce de vaci este o brânză cu conținut scăzut de calorii. Cu toate acestea, este foarte nutritivă, ceea ce înseamnă că poate ajuta la pierderea în greutate și la creșterea musculară. Popularitatea sa a crescut în ultimele decenii și este adesea recomandată ca parte a unei diete sănătoase.

Nu este doar bogată în proteine, ci și în nutrienți esențiali. Din aceste motive, este utilizată pe scară largă de către sportivi și este prezentă în multe planuri de reducere a kilogramelor în plus.

O dietă bogată în lactate provenite de la vaci crescute natural și hrănite cu iarbă poate oferi un echilibru mai sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3. Grăsimile Omega-3 sunt importante pentru sănătatea inimii și a metabolismului.

Valori nutriționale

Profilul nutrițional al brânzei de vaci variază în funcție de nivelul de grăsime din laptlee utilizat și de cantitatea de sodiu adăugată.

O jumătate de cană sau 113 grame de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (1% grăsime din lapte) oferă următorii nutrienți:

Calorii: 81
Proteine: 14 g
Carbohidrați: 3 g
Grăsimi: 1 g
Vitamina B12: 29% din doza zilnică recomandată DZR
Sodiu: 20% din DZR
Seleniu: 19% din DZR
Riboflavină: 15% din DZR
Fosfor: 13% din DZR
Calciu: 5% din DZR
Folat: 4% din DZR

De asemenea, oferă mai puțin de 5% din DZR pentru vitamina B6, colină, zinc și cupru.

Proteinele reprezintă peste 70% din caloriile din brânza de vaci.

Află mai multe despre brânza de vaci și beneficiile sale.

Contraindicații

Când consumați cantități mari de brânză de vaci, luați în considerare cumpărarea de soiuri cu conținut scăzut de sodiu sau fără sodiu. Un aport ridicat de sodiu crește tensiunea arterială la unii oameni, crescând potențial riscul de boli de inimă.

Conținutul de carbohidrați al brânzei de vaci este de aproximativ 3%. Se compune din lactoză, un zahar din lapte pe care unii oameni îl digeră cu dificultăți sau la care alții pot fi chiar alergici.

Cum se face brânza dulce de vaci

Prepararea brânzei de vaci este un proces simplu. Îl poți face chiar și acasă.

Procesul începe cu coagularea laptelui. Acest lucru se face prin adăugarea unei substanțe acide, cum ar fi sucul de lămâie în laptele încălzit.

Când aciditatea laptelui crește, cheagul de proteină de cazeină se separă de zer, partea lichidă a laptelui.

Odată ce cașul s-a solidificat, este scurs zerul și păstrată brânza dulce astfel obținută.

Rezultatul este un caș dulce care poate fi mărunțit cu ușurință. În cele din urmă, pot fi adăugate ingrediente pentru a aroma produsul finit, inclusiv smântână, sare, ierburi și condimente.

Rețete cu brânză de vaci dulce

Rețete de plăcintă cu brânză dulce de vaci și stafide

Rețetă de plăcintă cu brânză dulce de vaci și stafide

Ingrediente

Pentru aluat:
300 g făină
120 g unt
1 lingura zahar
2 linguri smântâna
Pentru uns:
2 linguri smântâna
Pentru umplutura:
500 g brânza de vaci
2 linguri smântâna
150 g stafide aurii
1 plic zahar vanilinat
3 oua
coaja rasa a unei lamâi sau portocale
Pentru tapetat tava:
1 lingurita unt
o lingura faina
Pentru ornat:
50 g migdale mărunţite

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul, apoi se frământă un aluat de dimensiune potrivită, din care se întind două foi de plăcintă. O foaie se așază în tava unsă cu unt și tapetată cu faină.

Continuăm pregătirea plăcintei cu brânză dulce și stafide și amestecăm gălbenușurile cu brânza, smântâna, zaharul vanilinat și coaja de citrice, după gust. Separat se bat și albușurile până se obține o spumă, iar ulterior se adaugă și ele împreună cu stafidele în compoziția cu gălbenușuri și brânză.

Toată compoziția de plăcintă obținută se pune peste foaia din tava, se acopera cu cea de-a doua foaie, se unge cu smântâna si se da tava la cuptor pentru 30 de minute.

Aceasta este cea mai simplă rețetă de plăcină cu brânză dulce și stafide. Imediat cum ai scos-o din cuptor, poți orna plăcinta cu migdale mărunțite, zahăr pudră sau câteva bucăți mici de fructe proaspete.

Sursă – rețete.unica.ro

Ardei umpluți cu brânză de vaci

Ardei umpluți cu brânză de vaci

Ingrediente

4 ardei graşi
150 g brânză proaspătă de vaci
2 ouă
2-3 linguri pesmet
200 g şuncă presată
100 g caşcaval ras
2-3 linguri lapte
20 g unt
pătrunjel verde
sare
piper

Mod de preparare

Ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Brânza proaspătă se pasează şi se amestecă cu ouăle bătute şi pesmetul. Se adaugă şunca presată tăiată cubuleţe, caşcavalul ras, laptele, pătrunjelul verde fin tocat, sare şi piper.

Se umplu jumătăţile de ardei cu această compoziţie şi se aşază într-un vas termorezistent uns cu unt.

Se pun în cuptorul încins şi se lasă să se gratineze, 20-25 minute. Când se servesc se ornează cu pătrunjel verde.

Vezi și cele mai bune rețete de pateuri cu brânză.

Tartă cu brânză și spanac

Rețete cu brânză de vaci – Tartă cu brânză și spanac

Ingrediente

50 g caşcaval ras
100 g brânză de vaci
150 g brânză gorgonzola
1 lingura ulei
1 ceapă
250 g somon file
200 g spanac
Pentru umplutură
1-2 linguri apă rece
125 g unt
1 vârf cuţit de sare
5 ouă
250 g făină
Pentru aluat
2 ouă
1 lingura griş
sare, piper, busuioc, dafin, cimbru

Mod de preparare

Se cerne făina pe o planşetă, se face o adâncitură la mijloc şi se pune un ou şi sarea. Se adaugă untul tăiat cuburi şi se frământă repede.

Se adaugă treptat apa şi se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios. Se înveleşte aluatul aperitivîn folie de plastic şi se lasă 30 de minute la frigider.

Între timp, se prepară umplutura. Se pune spanacul la opărit în apă cu sare. Când s-a înmuiat, se scoate, se scurge de apă şi se toacă mărunt cu cuţitul.

Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Peste ea, se adaugă spanacul şi brânza gorgonzola tăiată cubuleţe. Se amestecă totul, până se topeşte brânza.Se adaugă şi restul îngredientelor: oul, brânza de vaci, caşcavalul ras, somonul tăiat bucăţi şi pesmetul. Se amestecă puţin, după care se iau de pe foc.Se tapetează forma de tartă cu unt şi făină, se întinde aluatul, se înţeapă cu furculiţa, după care se pune umplutura. Se dau la cuptorul încins pentru circa 30 de minute.Cu cinci minute înainte de a fi gata, se amestecă un ou bătut cu caşcaval ras şi se pune peste tartă. Se mai lasă câteva minute, după care se scoate.Se serveşte caldă sau rece.

Prăjitură cu brânză dulce și gem

Prăjitură cu brânză dulce și gem

Ingrediente

Pentru blat:
4 ouă
4 linguri zahăr
4 linguri făină
un plic zahăr vanilat
Pentru cremă:
200 g brânză de vaci
4 gălbenușuri
200 g zahăr
o lingură esență de vanilie
gem de caise sau după preferință

Mod de preparare

Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie, gălbenușurile, zahărul vanilat și făina cernută. Se amestecă ușor, se întinde în tava tapetată cu hârtie pentru copt și se bagă în cuptor, la 120˚C. 2.

Gălbenușurile se freacă cu zahărul și cu vanilia, se adaugă brânza dulce și se bate bine. Se lasă câteva minute la rece. Se scoate blatul, se însiropează și se acoperă cu un strat mai gros de cremă de brânză, unul de gem de caise și altul de cremă. Se lasă la rece.

Prăjitură cu brânză dulce și pere

Pentru aluat
400 g făină
200 g unt
150 g zahăr pudră
1 ou
1 pachet praf de copt
Pentru umplutură
500 g brânză proaspătă de vaci
3 ouă
1 pachet zahăr vanilat
100 g zahăr
3-4 linguri lapte
1 kg pere
1 pachet jeleu de fructe
suc de fructe pentru prepararea jeleului

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă şi se bat spumă oul cu zahărul pudră şi untul. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se frământă până se omogenizează. Se acoperă cu o folie şi se lasă o oră la rece.

Pentru umplutură, perele se spală şi se curăţă de coajă. Jumătate se taie felii, iar cealaltă jumătate se taie cubuleţe. Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, iar gălbenuşurile se amestecă cu brânza dulce şi laptele. Se amestecă cele două compoziţii şi se adaugă cubuleţele de pere.

Se întinde aluatul într-o foaie şi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se adaugă umplutura, iar deasupra se presară feliile de pere. Se pune în cuptorul încins şi se coace la foc potrivit, 40-50 minute.

Se prepară jeleul de fructe cu suc de fructe, apoi se întinde pe prăjitura coaptă, după ce aceasta s-a răcit puţin.

Rețete – papanași cu brânză de vaci

Ingrediente

250 g brânză proaspătă de vaci
2 ouă
100 g smântână
1 lingura coajă rasă de lămâie sau de portocală
50 g făină
1 lingura zahăr pudră
ulei pentru prăjit
sare
Pentru ornat
2 linguri zahăr pudră
100 g brânză proaspătă
100 g smântână
100 g gem

Mod de preparare

Brânza proaspătă se pasează şi se amestecă bine cu smântâna, zahărul pudră, făina, gălbenuşurile, un praf de sare şi coaja rasă de lămâie. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine până se înglobează în aluat.

Când se obţine un aluat omogen se ia cu lingura din aluat şi se pune la prăjit într-o tigaie încinsă cu ulei. Focul se menţine la potrivit şi se lasă pe fiecare parte doar 1-2 minute, doar cât să se rumenească puţin.

Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă, se pudrează cu zahăr şi se servesc imediat cu brânză proaspătă, smântână şi gem.

Sursă – retete.unica.ro

Aperitiv cu ardei și brânză de vaci

Aperitiv cu ardei și brânză de vaci

Ingrediente

4-5 ardei graşi
200 g brânză proaspătă de vaci
2-3 linguri smântână
2 linguri caşcaval ras
sare
1/2 legatura mărar
2-3 felii şuncă presată
2-3 felii caşcaval

Mod de preparare

Ardeii graşi se spală, se taie pe lung în trei şi se curăţă de seminţe. Se aleg feliile mai mari şi se păstrează pentru umplut, iar 2-3 felii mai mici se taie cubuleţe. Şunca şi caşcavalul se taie în formă triunghiulară.

Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu smântâna, caşcavalul ras, ardeiul gras tăiat cubuleţe şi mărarul tocat mărunt. Se potriveşte la gust cu sare.

Se umplu ardeii graşi cu această compoziţie, iar deasupra se prind feliile de şuncă şi caşcaval în câte o scobitoare. În vârf se pune câte un cubuleţ de ardei gras.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *