Rețete cu ciuperci pleurotus

Rețete cu ciuperci pleurotus

Ciupercile pleurotus, cunoscute și sub denumirea de păstrăv, păstrăv de foc sau păstrăvul cerului, sunt bogate în proteine esențiale pentru dezvoltarea optimă a organismului, dar și fibre și vitamine. Pot fi consumate într-o varietate de rețete, iar pe cele mai bune rețete cu ciuperci pleurotus ți le recomandăm mai jos.

Ciupercile pleurotus au un conținut bogat de acid folic, vitamina B, dar și numeroși compuși nutriționali și ingrediente active care îmbunătățesc sănătatea organismului în mod natural. Vezi ce rețete cu ciuperci pleurotus poți încerca acasă.

Informații despre ciupercile pleurotus

Ciupercile pleurotus, sau ciuperci de copac, așa cum mai sunt denumite în popor, se numără printre cele mai cunoscute specii de ciuperci comestibile. Forma ciupercilor este una de semicerc, cu o suprafață netedă și aproape mereu lucioasă, cu margine răsucită în jos, iar la maturitate adâncită spre centru.

Culorile cuticulei ciupercii pot varia de la alb, gri-gălbui, verde albăstrui, gri-albăstrui, brun cenușiu, brun, chiar și albastru negricios. Lamelele sunt subțiri și dense, niciodată bifurcate, piciorul scurt, cu o înălțime de aproximativ 8 cm și o lățime între 1 și 4 cm.

Carnea ciupercilor pleurotus este albicioasă, cărnoasă, la început suculentă, iar când ajunge la maturitate are o textură vâscoasă.

Ciupercile pleurots se cultivă foarte ușor, spre deosebire de alte specii de ciuperci. Pentru cultivarea buretelui există două posibilități. Fie pe substraturi în saci de polietilenă, fie pe butuci de lemn. Pentru creșterea și dezvoltarea lor se pot folosi mai multe substraturi precum: paie, rumeguș, lemn, celuloză, chiar și cartoane folosite, ziare sau saci de polietilenă.

Ciuperci pleurotus

Benieficiile consumului de ciuperci pleurotus

Ciupercile pleurotus sunt bune în cure de slăbire, datorită conținutului mare de fibre, care ajută tranzitul intestinal. Oferă senzația de sațietate și îi dă timp organismului pentru a putea digera corect alimentele consumate.
Ciupercile pleurots previn stresul oxidativ datorită conținutului de vitamina C și E, care anihilează radicalii liberi.
Protejează ficatului, deoarece nu conțin grăsimi, iar compușii din interiorul lor au capacitatea de a diminiua efectele negative pe care anumite toxine le pot aduce organismului.
Susțin funcționarea sistemului nervos datorită conținutului bogat de vitamina B, complex cu un rol esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Ciupercile pleurotus protejează sănătatea inimii și a aparatului circulator și reduc, în mod natural, nivelul de colesterol.
Reduc îmbătrânirea celulară datorită acțiunii anti-oxidante produsă de vitamina C și E.
Sunt sărace în calorii și au un indice glicemic scăzut.
Rețete cu ciuperci pleurotus

Rețete cu ciuperci pleurotus

Tocăniță de ciuperci cu sos de vin

Ingrediente

500 gr ciuperci pleurotus;
150 ml vin roșu;
50 ml ulei;
O ceapă;
2 linguri sos de roșii;
5 căței de usturoi;
Sare, piper, cimbru.

Mod de preparare

Taie ciupercile felii subțiri și pune-le la călit în ulei încins împreună cu ceapa tocată mărunt. Separat, într-un bol, amestecă vinul cu sosul de roșii, condimente și adaugă în tigaie, peste ciuperci. Lasă-le pentru 10 minute să fiarbă împreună, apoi, adaugă și usturoiul pisat și mai lasă, la foc mic, pentru 5 minute. Amestecă mereu pentru a nu se lipi de fundul vasului și pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Presară pătrunjel verde deasupra și asta este tot.

Tocăniță de ciuperci cu legume și orez

Ingrediente

500 gr ciuperci pleurotus;
200 gr orez;
2 cepe;
Un ardei;
Un morcov;
Câteva felii de roșii uscate;
Sare, piper, ulei.

Mod de preparare

Spală orezul și pune-l la fiert cu un praf de sare. Taie ciupercile felii, ceapa toacă-o mărunt, la fel și morcovul și ardeiI.

Pune puțin ulei într-o tigaie, adaugă ceapa și călește-o pentru 3-4 minute, până când devine translucidă. Adaugă apoi și morcovul, roșiile uscate tăiate fâșii subțiri și lasă-le pe foc pentru 10 minute. Adaugă apoi și ardeiul împreună cu ciupercile.

Acoperă totul cu un capac și mai lasă la foc mic pentru 10-15 minute. Adaugă spre final și orezul fiert, condimentează cu sare și piper după gust, și amestecă bine totul.

Ciulama de ciuperci cu pui

Ingrediente

500 gr ciuperci;
500 gr piept de pui;
400 ml smântână pentru gătit;
100 gr unt;
100 gr făină;
Un cățel de usturoi;
Sare, piper, ulei.

Mod de preparare

Spală bine carnea de pui, taie-o în cubulețe și pune-o la fiert în puțină apă. Taie ciupercile în fâșii subțiri și pune-le la călit într-o tigaie cu puțin ulei. Lasă-le la călit pentru 5 minute, apoi adaugă usturoiul pisat.

Separat, pune untul într-o tigaie, apoi pune făina treptat, și amestecă bine. Adaugă acum și puțină apă în care a fiert carnea de pui. Amestecă bine totul apoi pune și smântâna, carnea de pui și ciupercile călite. Condimentează cu care și piper după gust și mai lasă pe foc pentru 5 minute.

Ciulama de pui cu ciuperci

Ciuperci pleurotus prăjite

Taie 500 gr de ciuperci în felii subțiri. Mărunțește doi căței de usturoi și taie mărunt o legătură de ceapă verde. Pune într-o tigaie puțin ulei, iar când este încins adaugă ceapa și usturoiul. Lasă-le la călit pentru 2,3 minute, apoi adaugă și ciupercile și amestecă. Condimentează cu sare și piper și lasă-le pe foc pentru 5-10 minute. Când sunt gata, presară deasupra pătrujel verde și servește ciupercile drept garnitură.

Bărcuțe de dovlecei cu ciuperci

Ingrediente

240 ml lapte;
3 dovlecei;
2 ardei kapia;
150 gr ciuperci;
20 gr brânză;
2 cepe;
2 căței de usturoi;
Sare, piper, oregano, cimbru.

Mod de preparare

Spală bine dovleceii și taie-i pe lung, în două părți egale. Scobește interiorul lor până când dovleceii seamănă cu forma unei bărcuțe. Pune într-o tigaie puțin ulei, iar când s-a încins adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o până când devine translucidă.

Adaugă apoi și usturoiul mărunțit și ciupercile tăiate cubulețe. Lasă pe foc pentru 10 minute, apoi adaugă laptele, treptat, și amestecă până când se leagă bine compoziția. Condimentează după gust și oprește focul. Lasă să se răcească compoziția.

Umple fiecare dovlecel cu compoziția de legume și ciuperci. Dă totul la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute. Când sunt aproape gata, presară deasupra brânză rasă și mai lasă în cuptor pentru 2-3 minute. Presară deasupra verdeață proaspătă, oregano sau pătrunjel, și servește proaspăt.

Descoperă și rețete de murături

Supă de ciuperci pleurotus

Ingrediente

500 gr ciuperci;
3 morcovi;
O ceapă;
3,4 căței de usturoi;
Sare, piper.
1 borcan de castraveți murați;
1 borcan gogoșari murați.

Ingrediente pentru sos

2 lingurițe de amidon;
2 lingurițe de muștar;
½ linguriță curry;
2,3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare

Pune într-o cratiță mare oțetul de la cele două borcane de murături. Adaugă peste un litru de apă. Morcovii taie-i fâșii subțiri, la fel și ciupercile pleurotus și pune-le la fiert în apa din vas pentru 15 minute. Adaugă apoi și câțiva castraveți și gogoșari murați tăiați felii, 5,6 bucăți. Lasă totul la fiert pentru 10 minute.

Separat, amestecă muștarul, amidonul, uleiul de măsline și curry-ul. Amestecă totul bine până când obții o cremă omogenă. Adaugă peste sosul făcut, treptat, câte un polonic din ciorba fierbinte. După ce ai amestecat aproximativ jumătate din cantitatea de lichid cu sosul făcut, poți torna amestecul peste restul de supă fierbinte. Mai lasă pe foc pentru 2 minute și apoi oprește focul. Presară deasupra verdeață proaspătă și asta este tot.

Citește și: Cele mai apreciate tipuri de paste

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *