Rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece

Rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece

Aroma unei băuturi calde poate aduce o senzație de relaxare și de bucurie în zilele reci. Fie că preferi rețete de băuturi calde cu alcool sau fără alcool, acestea pot fi preparate cu ușurință acasă și te poți răsfăța cu ele în zilele răcoroase de iarnă. Iată câteva rețete din care să te inspiri.

În sezonul rece, când temperaturile scad simțitor și vrem să ne încălzim, dar și să ne bucurăm de aromele care ne duc cu gândul la sărbătorile de iarnă, putem prepara acasă o mulțime de băuturi calde. Putem opta pentru băuturi slab alcoolizate, precum vinul sau berea fierte, dar și pentru băuturi dulci și gustoase care nu conțin deloc alcool.

Rețete de băuturi calde cu alcool

Vin fiert aromat

Rețete de băuturi calde cu alcool – Vin fiert aromat

Vinul fierte este cu siguranță printre cele mai apreciate rețete de băuturi calde de care ne bucurăm în sezonul rece. Cel mai bun vin pentru fiert este vinul roșu, deoarece el își păstrează cel mai bine aroma, gustul și culoarea în timp ce este încălzit. În plus, vinul roșu se potrivește cel mai bine cu mirodeniile clasice care se folosesc la fiert: scorțișoară, cuișoare sau anason.

Ingrediente:

1 litru de vin roșu demidulce
5 – 6 lingurițe de zahăr/ 4 lingurițe de miere
2 batoane de scorțișoară
10 cuișoare
1 steluță de anason
Bucăți mari de coajă de la o portocală bine spălată anterior

Mod de preparare:

Pentru a face vin fiert, încălzește vinul ușor pentru a permite condimentelor să se infuzeze, dar evită fierberea alcoolului. Temperatura lui nu trebuie să depășească 80-maxim 90 de grade de grade Celsius și poți folosi un termometru de bucătărie în timp ce îl fierbi.

Se pune vinul la fiert și când se înfierbântă bine se adaugă zahărul și se amestecă până când se topește. Apoi se adaugă scorțișoara și restul condimentelor și se lasă două-trei minute să infuzeze. La final se adaugă coaja de portocală tăiată în bucăți mari și se mai lasă vinul pe foc aproximativ un minut. Se stinge focul, se scoate coaja de portocală și se acoperă cu un capac. Se așteaptă câteva minute și se servește fierbinte.

Descoperă și alte rețete de vin fiert.

Bere fiartă aromată

Bere fiartă aromată

Chiar dacă berea fiartă nu este printre cele mai populare rețete de băuturi calde de la noi, în alte țări din Europa aceasta este foarte apreciată.

Ingrediente

1 litru de bere blondă
200 ml suc de mere
2 batoane de scortisoară
1 anason stelat
5 cuișoare
6 linguri de zahăr brun
1 portocală, feliată
50 ml coniac

Mod de preparare

Pune berea, sucul de mere, bețișoarele de scorțișoară, anasonul stelat, cuișoarele, zahărul brun și portocala într-o cratiță la foc mediu și se încălzește până aproape să fiarbă, dar să nu atingă totuși punctul de fierbere. Gustați și adăugați mai mult zahăr brun dacă doriți. Se ia de pe foc și se amestecă coniacul, apoi se servește în pahare sau căni rezistente la căldură.

Băutură caldă cu rom

Băutură caldă cu rom

În multe țări din Europa, cocktailul hot buttered rum se numără printre cele mai populare rețete de băuturi calde care se servesc în sezonul rece. Iată cum se prepară:

Ingrediente:

1 lingură zahăr brun
1 linguriță scorțișoară măcinată
½ linguriță nucșoara măcinată
100 ml rom negru
2 linguri de unt nesărat, topit
2 batoane de scorțișoară, de servit

Mod de preparare

Combinați zahărul, scorțișoara și nucșoara într-un castron mic, apoi turnați treptat romul și untul topit și amestecați. Împărțiți uniform amestecul în două pahare mici, rezistente la căldură. Acoperiți-l pe fiecare cu 100 ml apă clocotită și amestecați bine. Serviți cu un baton de scorțișoară pentru a ornat.

Glogg

Retețe de băuturi calde – glogg

Glogg-ul este o băutură caldă alcoolică preferată în timpul sărbătorilor de iarnă în multe culturi scandinave, unde este servit în mod obișnuit în ziua Sf. Lucia (13 decembrie) și în timpul Crăciunului.

Ingrediente:

750 ml vin de porto
750 ml whisky bourbon
750 ml de rom alb
1 baton de scorțișoară
coajă de portocală
4 cuișoare întregi
3 păstăi întregi de cardamom, crăpate
¾ cană zahăr alb
stafide și migdale fulgi

Mod de preparare:

Încălziți vinul de porto într-o oală mare cu capac la foc mediu până sub punctul de fierbere. Adăugați bourbon și rom. Apoi se încălzește din până aproape de punctul de fierbere. Păstrați sticlele și capacele lor pentru a păstra resturile de glogg rămase. Între timp, așezați batonul de scorțișoară, coaja de portocală, cuișoarele și păstăile de cardamom în centrul unui săculeț de condimente.

Când amestecul de vin este foarte fierbinte, dar nu fierbe încă, aprindeți-l la suprafață cu ajutorul unei brichete de bucătărie. Procesul de flambare îi va da un gust deosebit, dar necesită foarte multă atenție. Purtând o mănușă de gătit rezistentă la căldură, turnați cu grijă zahăr în flăcări; apoi lăsați amestecul să ardă timp de 1 minut. Pune capacul pe oală pentru a stinge flăcările.

Lăsăm amestecul să se raceasca, acoperit, aproximativ 10 minute.

Adăugați mănunchiul de condimente, stafidele și migdalele la amestecul de vin cald și se lasă să se întrepătrundă aromele minimum 40-50 de minute. Acesta se poate servi încălzit imediat sau păstrat mai mult timp la frigider și reîncălzit ulterior.

Pentru a servi: Se toarnă glogg într-o cratiță și se încălzește la foc mediu-mic până se încinge, aproximativ 5 minute, dar nu se fierbe. Pune glogg-ul încălzit într-o ceașcă și ornează fiecare porție cu câteva stafide și migdale.

Gin fiert

Retete de băuturi calde- gin fiert

Ingrediente:

100 ml gin
400 ml suc de mere
½ lămâie, feliată
1 frunză de dafin
4 cuișoare
2 păstăi de cardamom, ușor zdrobite
1 baton mic de scortisoara
3 boabe de ienupăr, ușor zdrobite
½ linguriță de semințe de coriandru
1 linguriță miere curgătoare
Pentru garnitură: 2 felii de lămâie, tăiate la jumătate

Mod de preparare:

Împărțiți ginul în patru pahare sau căni de ceai mici, rezistente la căldură. Turnați sucul de mere într-o cratiță cu restul ingredientelor. Se încălzește ușor până aproape se fierbe, apoi se strecoară într-o cană. Se toarnă sucul de mere fiert în paharele cu gin și se amestecă ușor pentru a se combina. Se ornează fiecare pahar cu o jumătate de felie de lămâie sau cu o felie de măr sau pară și se servește cald.

Vezi și rețete de cocktail pentru Crăciun.

Rețete de băuturi calde fără alcool

Dacă vrei să te bucuri de băuturi calde, dar nu vrei să consumi alcool, iată câteva rețete din care să te inspiri:

Gingerbread latte

Rețete de băuturi calde fără alcool – Gingerbread latte

Ingrediente:

1½ linguriță de ghimbir măcinat
½ linguriță scorțișoară
¼ lingurita de nucșoară macinată
2 linguri de zahăr brun
½ linguriță extract de vanilie
600 ml lapte integral
2 shot-uri de espresso fierbinte (optional)
frișcă și bucățele mici de tură dulce pentru decor

Într-un castron, amestecați condimentele, zahărul și extractul de vanilie. Încingeți 100 ml de lapte într-o creatiță, împreună cu mixul de condimente și zahăr, amestecând până când zahărul s-a dizolvat. Se amestecă laptele rămas până se încorporează, apoi se încălzește până la fierbere.

Puneți câte un espresso în fiecare pahar si completati cu laptele condimentat. Deasupra ornați cu frișcă și un om mic de turtă dulce.

Ciocolată caldă de casă

Ciocolată caldă de casă
500 ml apă (sau lapte)
50 g zahăr
25 g cacao
150 g ciocolată neagră neagră (minim 67%)

Mod de preparare

Se pune la fiert apa cu zahărul într-o crăticioară. Se lasă să fiarbă până la topirea zahărului.Se adaugă pudra de cacao și se omogenizează cu ajutorul unui tel.Se taie ciocolata și se pune într-un castron separat.Se toarnă conținutul din crăticioara peste ciocolata, amestecând pentru a înlesni topirea ciocolatei.Ciocolata caldă de casă se toarnă înapoi în crăticioară și se aduce la fierbere amestecând continuu.

Dacă îți place, adaugă niște scorțișoară, mentă sau coajă rasă de portocală. Sursă- retete.unica.ro

Chai latte

Chai latte

Ingrediente

2 batoane de scorțișoară
8 păstăi de cardamom
4 cuișoare
6 boabe de piper
1 anason stelat
2 cm de ghimbir, feliat
3 plicuri de ceai negru
500 ml lapte integral, sau lapte de cocos
1-2 linguri de zahăr brun
scorțișoară pentru a servi

Mod de preparare

Căliți puțin condimentele într-o tigaie uscată până când se simte bine aroma lor, apoi puneți-le împreună cu ghimbirul și pliculețele de ceai într-un ibric cu 500 ml apă clocotită și lăsați-le la infuzat timp de 10 minute.

Se încălzește laptele cu zahărul brun, amestecând până se dizolvă zahărul. Odată ajuns la punctul de fierbere, bateți cu un tel în partea de sus pentru a crea puțină spumă.

Strecurați ceaiul în 4 căni sau pahare termorezistente, apoi turnați laptele, păstrând spuma la final. Acoperiți fiecare latte cu puțină spumă de lapte, apoi pudrați cu un praf de scorțișoară.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir îmbunătățește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva răcelilor, care sunt frecvente în sezonul rece. Iată cum se prepară:

O rădăcină de ghimbir de dimensiuni medii se spală bine, se taie felii ori se dă prin răzătoare, dacă vrem o aromă intensă.

Între timp, la foc mediu se pune la fiert un vas cu un litru de apă, iar când apa clocotește, se adaugă ghimbirul. Se mai lasă la fiert pentru un minut, după care se stinge focul și se lasă vasul acoperit la infuzat pentru 30 de minute.

Se strecoară ceaiul de ghimbir sau se scot bucățelele de rădăcină din el. Putem adăuga miere și lămâie după gust.

Ceai de scorțișoară

Ingrediente

o linguriță de scorțișoară măcinată,
o lingură de pudră de ghimbir ori ghimbir proaspăt răzuit
două linguri de miere.

Mod de preparare

Se pune la fiert un litru de apă, peste care se adaugă scorțișoara și ghimbirul și se lasă la fiert pentru 10 -15 minute. După ce s-a răcit foarte puțin ceaiul de scorțișoară, se adaugă și mierea.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *