Revoltă în Germania, după ce un politician de extremă-dreapta a spus că va scoate copiii cu dizabilități din școlile normale

Revoltă în Germania, după ce un politician de extremă-dreapta a spus că va scoate copiii cu dizabilități din școlile normale

Liderul din Turingia al partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), Björn Höcke, a afirmat că, dacă va ajunge la guvernare, sistemul de învățământ va trebui „eliberat de proiecte ideologice” precum „incluziune”, într-un interviu acordat miercuri la televiziunea MDR. Declarațiile sale au generat reacții vehemente de condamnare din partea organizațiilor nonguvernamentale și altor politicieni, relatează Politico.

Actualul model școlar german permite elevilor cu dizabilități să învețe împreună cu alți elevi pentru a permite participarea egală în societate. Acest lucru a fost consacrat prin lege în 2009, odată cu ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Declarațiile făcute de Höcke oferă o „viziune evidentă și neșlefuită asupra modului său de gândire”, a declarat Wilfried Oellers, reprezentant pentru persoanele cu dizabilități al grupului parlamentar al partidului de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată (CDU).

Corinna Rüffer, reprezentant al Partidului Verzilor pentru persoanele cu dizabilități, spune că nu este surprinsă de afirmațiile lui Höcke. „AfD vede dizabilitățile ca pe o boală. Excluderea persoanelor cu dizabilități din școli duce la excluderea din societate”, a precizat ea.

Secretarul de stat Jens Brandenburg a numit remarcile lui Höcke drept „pur și simplu inumane” și a amintit că „Höcke este cunoscut pentru referințele sale naziste”. „Toți copiii merită o participare egală și mai multe oportunități prin educație incluzivă”, a spus Brandenburg.

Jürgen Dusel, comisarul pentru persoanele cu dizabilități din guvernul federal, a subliniat că Germania are o responsabilitate specială din cauza uciderii sistematice în masă a persoanelor cu dizabilități de către naziști. „De aceea este important pentru mine să precizez că incluziunea nu este despre un proiect ideologic, ci despre implementarea drepturilor fundamentale, demnitatea umană, dezvoltarea personalității și egalitatea în fața legii”, a precizat el.

„Eu însumi am fost mai întâi la o școală specială și apoi la o școală obișnuită. Această schimbare a fost o binecuvântare pentru mine personal”, a explicat Dusel, care are deficiențe de vedere severe. „Includerea nu este în niciun caz o povară pentru studenții fără dizabilități, ci mai degrabă o îmbogățire, deoarece astfel intră în contact cu persoanele cu dizabilități la începutul vieții lor și nu dezvoltă prejudecăți în primul rând”, a continuat el.

Sondajele actuale plasează AfD pe primul loc cu un avans mare în statul Turingia, cu o intenție de vot de 34%. Björn Höcke a declarat în interviul menționat că ar dori să devină șeful guvernului statului după următoarele alegeri din toamna lui 2024.

Acest lucru pare însă puțin probabil, deoarece niciun alt partid din parlamentul statului nu cooperează cu AfD. AfD din Turingia a fost monitorizată din 2021 de serviciul național de informații al statului și este clasificată drept organizație extremistă de dreapta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *