Ringier Sports Media Group spune, în al treilea comunicat, că i se aduc „acuzații false și dăunătoare reputației” în cazul demiterii redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin

Ringier Sports Media Group spune, în al treilea comunicat, că i se aduc „acuzații false și dăunătoare reputației” în cazul demiterii redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin

Mesajul de vineri, 6 octombrie, al diviziei de sport a Ringier vine după ce 95 de jurnaliști de la GSP și Libertatea au publicat marți, 3 octombrie, un protest în care au acuzat ingerințe editoriale repetate ale unora dintre managerii de top ai Ringier Sports Media Group și dorința acestora de a schimba procedurile de lucru în favoarea firmelor de pariuri care sunt clienți de publicitate, ingerințe refuzate de redacția Gazetei Sporturilor. 

În comunicatul de astăzi, Ringier Sports spune că  sunt ”false acuzații, care ne  lezează reputația” și că „nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină”.
În protest, jurnaliștii au făcut public inclusiv un citat dintr-un email din 20 octombrie 2022,  în care un manager din Ringier Sports Media Group și acționar GSP a scris responsabililor editoriali că „voi îmi spuneți, cu mândrie, că «Separarea editorialului de comercial este respectată 100% în redacțiile noastre». Ei bine, eu văd o mare problemă cu asta, dar așa cred eu”.

You are saying proudly, «The separation between commercial and editorial is 100% respected in our newsroom». Well, I see a big problem with this, but that’s me. 

În același protest, redacțiile au publicat și sesizarea scrisă pe care au înaintat-o pe 28 august către conducerea grupului-mamă Ringier. Întâlnirea a avut loc la Zurich, iar cererea oficial înaintată conducerii grupului a fost să se oprească imediat presiunile venite de la unii manageri și proprietari din Ringier Sports Media Group, care au solicitat către GSP să vadă înainte de publicare articolele despre firmele de pariuri. „Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcționează această importantă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de și mai mult timp”, au scris jurnaliștii în solicitarea către conducerea și board-urile Ringier. 
În întâlnirea de la Zurich, ziariștii au descris și alte dovezi ale presiunilor împotriva independenței editoriale venite de la vârful Ringier Sports Media Group. 
După apelul redacțiilor către compania-mamă Ringier, pe 2 octombrie Robert Lingg a venit la București și l-a demis pe redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, unul dintre inițiatorii principali ai apelului dus la Zurich pe 28 august. 
Situația de la GSP și Libertatea a atras protestele la adresa companiei-mamă Ringier din partea mai multor organizații de protecție a independenței presei, a Consiliului Național al Audiovizualului, a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, iar Comisia Europeană a spus că ”urmărește situația din România” și că ”mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”.
Mesajul de astăzi al firmei, postat pe site, în care se vorbește despre „false acuzații”, este semnat de divizia de sport, Ringier Sports Media Group, condusă ca CEO de Robin Lingg și ca senior partener de Stilian Shishkov, ca și cel anterior. Primul a fost semnat de compania-mamă Ringier
Robin Lingg și Stilian Shishkov

Comunicatul integral al Ringier Sports Media Group: 

Respingerea acuzațiilor: Declarație a Ringier Sports Media Group (RSMG) privind libertatea jurnalistică

„Respingem categoric dezinformarea majoră legată de presupuse ingerințe în activitatea jurnaliștilor noștri de la GSP. Lăsând la o parte falsele acuzații, care ne  lezează reputația, nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină. 

Jurnaliștii noștri lucrează în conformitate cu înaltele noastre standarde de etică. Deciziile editoriale sunt luate de redactorii-șefi. 

Discuțiile strategice între echipa editorială și cea comercială sunt o procedură comună în companiile de media din întreaga lume.

Plecarea recentă a lui Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al Gazetei Sporturilor, a fost cauzată de viziunile strategice diferite și a fost una mutuală. 

Echipele noastre editoriale din șapte țări funcționează autonom, dar împărtășesc același angajament de a oferi conținut de calitate cititorilor noștri. Faptul că Ringier este prezentă în România de peste trei decenii, parte a unei tradiții de peste 190 de ani, arată dedicația noastră pentru libertatea editorială. 

Acuzațiile că RSMG dictează politica editorială sunt nefondate și nu reprezintă profesionalismul jurnaliștilor noștri. 

Jurnalismul, pentru noi, se concentrează pe fapte, claritate și analiză perspicace. Susținem principiul relevanței în toate sectoarele media. Fiind sinonim cu credibilitatea timp de 190 de ani, ne angajăm să ne menținem valorile jurnalistice și să ne servim cititorii cu autenticitate și integritate.”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *