RISE Project: Mii de oameni, fără economii, după ce le-au depus la un CAR unde șefii luau primă de numărat bani. 300 de dosare penale în cazul caselor de ajutor reciproc

RISE Project: Mii de oameni, fără economii, după ce le-au depus la un CAR unde șefii luau primă de numărat bani. 300 de dosare penale în cazul caselor de ajutor reciproc

În același timp, publicația de investigații arată că oamenii care controlau și nu găseau nimic descopereau, ulterior, și 200 de plăți fictive acordate pe numele lor.

Oameni rămași fără economii de-o viață. Documente-cheie dispărute din arhivă. Anchete penale plimbate, ani întregi, între parchete.

Așa arată realitatea unei Case de Ajutor Reciproc din România, cea din Slobozia, arată publicația de investigații RISE Project.

Publicația arată că, din scopul inițial al asociației, cel al întrajutorării profesorilor și învățătorilor din învățământ, CAR-ul s-a transformat „într-o schemă frauduloasă, necontrolată de decenii”.

Și-a găsit mama fără suflare

În investigație, păgubiții din cazul CAR Slobozia și-au spus povestea. Printre ei este și Dumitru Simion, un bărbat din Slobozia Nouă, care susține că printre victime se află și mama sa, care și-a luat viața la 84 de ani.

Întors de la Casa de Ajutor Reciproc, a găsit-o fără suflare. La CAR depusese 114.000 de lei, inclusiv din banii femeii, și nu îi mai putea recupera.

Este doar una dintre cele 4.000 de persoane care nu își mai pot recupera o sumă totală de peste 100 de milioane de lei.

Prime pentru numărat bani

Conform publicației, schema prin care banii oamenilor dispăreau era falsificarea realității contabile, dublată de o lipsă de control.

Astfel, o persoană care a verificat CAR-ul în 2020 n-a găsit nereguli majore, pentru ca mai apoi tot ea să descopere că existau și 200 de plăți fictive pe numele ei.

În același timp, angajații CAR-ului încasau sporuri de numărat bani, de muncă la computer, de confidențialitate, de vacanță, trimestriale, de sărbători și al 13-lea salariu.

Peste 300 de dosare penale

Ancheta penală deschisă în acest caz s-a plimbat de la parchet la parchet, iar în prezent, procurorii din Slobozia le-au cerut celor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București să preia dosarul.

Care este unul dintre cele peste 300 de dosare penale cu nereguli la CAR-uri din țară, conform RISE Project.

În jumătate dintre acestea s-au dat deja decizii de condamnare pentru delapidare, înșelăciune, evaziune fiscală sau fals în acte.

Citește aici întreaga investigație.

Foto: jurnaluldi.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *