România, afectată puternic de interzicerea centralelor de apartament. „Autoritățile trebuie să ceară o derogare până în 2050”

România, afectată puternic de interzicerea centralelor de apartament. „Autoritățile trebuie să ceară o derogare până în 2050”

România va fi puternic afectată de noile reguli europene privind interzicerea centralelor termice pe gaze, petrol și păcură până în 2040, în toate statele membre, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă.

 

„Autoritățile trebuie să ceară o derogare până în 2050”

 

Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților să se folosească de toate mijloacele pentru a obține o derogare în ceea ce privește amânarea interzicerii centralelor termice în România cel puțin până în anul 2050, transmite Hotnews.

Asociația a propus încă din anul 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care trebuia să includă – Local Energy Using (LES) – folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale și Unique Energy Grid (UEG) – dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori.

„O astfel de decizie ar presupune mult curaj și va fi dureroasă pentru mulți consumatori din marile orașe, necesitând folosirea sistemelor actuale fără alte investiții în acestea, până la momentul finalizării implementării construcției conceptului de UEG, care se va întinde pe o perioadă estimată la 15 – 25 de ani”, potrivit Asociației Energia Inteligentă.

 

Parlamentul European interzice centralele de apartament

 

Amintim că, Parlamentul European a adoptat, marți, Directiva privind performanța energetică a clădirilor prin care interzice centralele termice de apartament.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Potrivit experților, acestea pot fi înlocuite cu cele electrice sau pe pompe de căldură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *