România înăsprește regulile pentru cerealele din Ucraina. Ministrul Boloș anunță sigiliul electronic al mărfurilor

România înăsprește regulile pentru cerealele din Ucraina. Ministrul Boloș anunță sigiliul electronic al mărfurilor

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a declarat duminică, 14 ianuarie, că măsurile referitoare la tranzitarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României vor fi înăsprite. În acest sens, se va implementa un sistem de sigilare electronică a mărfurilor, a precizat el.

Marcel Boloș a fost întrebat, după discuţiile cu transportatorii şi fermierii, dacă există siguranţa că cerealele din Ucraina care tranzitează ţara noastră nu rămân pe teritoriul României.

„Acestea sunt măsuri care ţin de un mai bun management organizat la nivelul nostru, pentru că într-adevăr dumnealor s-au plâns pe bună dreptate. Aici le dăm dreptate pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care ţin de tranzitarea României şi nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor. Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenţie să le achiziţionăm şi care sper eu cu data de 1 iulie să le putem avea operaţionale”, a spus ministrul finanțelor, potrivit Agerpres.

El a adăugat că toate aceste lucruri nu pot fi rezolvate peste noapte şi că are „înţelegere maximă” faţă de revendicările protestarilor. Referitor la posibilitatea să se vândă grâu ucrainean la negru, pe piaţa din România, Marcel Boloş a spus că împreună cu Ministerul Transporturilor „va trebui să fim mult mai vigilenţi”.

Şeful de la Finanţe a adăugat că va veni cu un pachet de măsuri pentru simplificarea procedurilor la trecerea punctelor de frontieră și pentru înăsprirea măsurilor pentru tranzitul mărfurilor.

„Deocamdată am avut discuţia cu Autoritatea Vamală Română din perspectiva procedurilor simplificate pentru trecerea punctelor de frontieră şi să-i sprijinim la reducerea timpilor de aşteptare în vamă. Aici parteneriatul este comun cu Ministerul Transporturilor şi cu celelalte organe competente şi sigur, aici o să venim cu un pachet de măsuri care priveşte atât partea de simplificare a procedurilor, cât şi înăsprirea măsurilor pentru tranzitul mărfurilor, dar trebuie să ţinem cont că până la sigiliul electronic al mărfurilor tot vom avea aceste uşoare dificultăţi pentru a rezolva problemele dumnealor”, a mai afirmat Boloș.

Protestele transportatorilor şi fermierilor vor continua luni, 15 ianuarie, cu ziua a șasea, după ce negocierile de la Ministerul Finanţelor s-au încheiat fără rezultat.

Ce este sigiliul electronic anunțat de Boloș

Sigiliul electronic este un nou instrument de semnătură pentru persoanele juridice, disponibil pentru companiile și organizațiile din sectorul privat, autoritățile și instituțiile bugetare, notează cert-sign.ro.

Sigiliul electronic atestă valoarea legală a unui document emis de o persoană juridică, iar un sigiliu electronic calificat garantează autenticitatea și integritatea unui document emis de o persoană juridică.

Folosind sigiliul electronic, o persoană juridică se protejează împotriva riscului ca un document emis de aceasta să fie falsificat sau modificat de altcineva. Un sigiliu electronic calificat bazat pe un certificat calificat eliberat de un stat membru este recunoscut drept sigiliu electronic calificat în toate celelalte state membre.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *