România, penultima la calitatea somnului în Europa. Cum stau celelalte țări

România, penultima la calitatea somnului în Europa. Cum stau celelalte țări

Noul Index European al Somnului arătă că România este una dintre cele mai proaste țări din Europa în ceea ce privește somnul.

Clasamentul a fost realizat de către Online-Bedrooms.co.uk, iar experții au analizat o serie de factori precum poluarea luminoasă, perturbarea luminii pe zi în funcție de nivelul norilor, poluarea fonică și nivelul optim de somn al populației.

Bucureștiul este a doua cea mai proastă capitală în ceea ce privește un somn bun, din cauza ratelor ridicate de lumină solară și a poluării luminoase, precum și a faptului că 33% din populație este afectată de zgomot pe parcursul nopții.

În Berlin se doarme cel mai bine

Berlinul a fost desemnat cel mai bun oraș din Europa pentru somn, cu o poluare luminoasă sau fonică redusă și cu 70% din populație petrecând timpul necesar în pat.

Pe locul al doilea se află Praga, cu peste 72% de zile înnorate, ceea ce îi ajută pe locuitori să aibă un somn bun, în ciuda faptului că 41% dintre aceștia sunt deranjați de zgomotul rutier pe timpul nopții.

Roma a fost desemnat cel mai rău oraș din Europa pentru somn din cauza nivelului ridicat de poluare luminoasă și al doilea oraș cel mai poluat fonic de pe continent.

Londra are cele mai multe lumini noaptea

Londra este cea mai proastă capitală în ceea ce privește poluarea luminoasă care perturbă somnul, însă ocupă locul al treilea în clasamentul general datorită nivelurilor scăzute de zgomot și faptului că peste 74% din populație beneficiază de un somn optim, conform sursei citate.

Al șaselea cel mai bun oraș pentru somn din Europa este Oslo, datorită faptului că peste 70% din zilele înnorate permit locuitorilor să se odihnească bine, în ciuda faptului că 38% din populație este afectată de poluarea fonică.

Doar 61% dintre locuitorii din Dublin au parte de un somn optim, ceea ce face ca orașul să se situeze pe locul al șaptelea în clasamentul general.

Madridul și Roma, afectate de prea multă lumină solară

Madridul are cea mai mică medie de zile înnorate, ceea ce înseamnă că lumina soarelui perturbă somnul locuitorilor, astfel ca metropola spaniolă se situează pe locul 10 în index.

Doar trei orașe au mai puțin de 20% din populație deranjată noaptea de zgomotul rutier: Londra, Berlin și Zagreb.

În ciuda acestui fapt, capitala croată are un nivel ridicat de poluare luminoasă, multă lumină solară perturbă somnul, cu doar 58% de zile noroase în medie, astfel că doar 68% dintre locuitori au parte de un somn optim.

Parisul, cel mai poluat fonic

Orașul cu cele mai mari niveluri de poluare fonică din cauza traficului rutier este Parisul, 54% dintre locuitori având un somn prost din cauza acestei perturbări.

Acest lucru duce capitala franceză pe locul al nouălea în Europa pentru somn.

Vecinii stau mult mai bine

Praga este orașul cu cea mai mică poluare luminoasă, urmată îndeaproape de Budapesta. De asemenea, la Budapesta peste 70% dintre locuitori au obținut niveluri optime de somn, ceea ce înseamnă că capitala Ungariei este al patrulea cel mai bun oraș din Europa pentru un somn bun.

Varșovia are un număr similar de locuitori care dorm bine (69%) și, de asemenea, doar 28% din populație este afectată de poluarea fonică în timpul nopții.

Impactul asupra noastră

Nic Shacklock, cofondator și director de marketing la Online-Bedrooms spune că este extrem de important să dormi bine, iar Indexul european al somnului arătă că, uneori, acest lucru este imposibil de realizat pentru rezidenți și turiști.

„Orașul în care locuiți și pe care îl vizitați în vacanță poate avea un impact masiv asupra tiparelor dumneavoastră de somn, iar cercetarea noastră a arătat că, în întreaga Europă, poluarea luminoasă, perturbarea luminii solare, poluarea fonică și nivelurile scăzute de somn optim sunt toate cauza unui somn prost”, punctează acesta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *