România și Ungaria, campioanele Europei la deficit guvernamental în T1. La noi a ajuns 6% din PIB, la vecini, 11,1%

România și Ungaria, campioanele Europei la deficit guvernamental în T1. La noi a ajuns 6% din PIB, la vecini, 11,1%

În perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în UE şi în zona euro o scădere a deficitelor, comparativ cu trimestrul patru din 2022, în urma reducerii cheltuielilor totale, precum şi a creşterii PIB-ului nominal. Măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la energie au avut un impact puternic asupra finanţelor publice în semestrul doi din 2022 şi în primul trimestru din 2023, iar majoritatea statelor membre UE continuă să înregistreze deficit guvernamental.În primul trimestru din 2023, singurele state membre UE care înregistrau excedent guvernamental erau Irlanda (3,1%), Danemarca (3% din PIB) şi Portugalia (2,8% din PIB).

Ungaria și România, țările cu cel mai mare deficit guvernamental din UE

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (11,1% din PIB) şi România (6% din PIB). România a înregistrat un deficit de 7,5% din PIB în trimestrul patru din 2022 şi un deficit de 6,6% din PIB în primele trei luni din 2022.

România a ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană: nu vom pierde bani din PNRR chiar dacă depășim ținta de deficit excesiv în 2023 și 2024

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 45,4% din PIB în primul trimestru din 2023, o scădere de la 46,2% din PIB în precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,5% din PIB, o scădere comparativ cu 50,7% din PIB în trimestrul precedent, mai informează biroul de statistică al UE, citat de Agerpres.

De ce este importantă măsurarea deficitului guvernamental

Deficitul guvernamental reprezintă diferența dintre cheltuielile guvernamentale și veniturile fiscale ale unui stat pe o perioadă determinată (de obicei, un an). În termeni simpli, deficitul guvernamental apare atunci când cheltuielile guvernului sunt mai mari decât veniturile fiscale.  Această diferență poate fi finanțată prin împrumuturi sau prin alte măsuri financiare.

BNR: Datoria externă totală a României, în creștere în 5 luni – A ajuns la 157 de miliarde de euro

Măsurarea deficitului guvernamental este importantă pentru a înțelege sănătatea economică a unui stat. Dacă deficitul guvernamental persistă pe termen lung, poate avea un impact negativ asupra economiei prin creșterea datoriei guvernamentale, scăderea ratingului de credit și creșterea costurilor de împrumut.

În general, deficitul guvernamental apare atunci când guvernul cheltuiește mai mulți bani decât poate aduna prin intermediul taxelor și impozitelor. În acest caz, guvernul poate recurge la împrumuturi sau poate reduce cheltuielile. În funcție de natura deficitului și de măsurile luate de guvern, acesta poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra economiei. 

Proteste în construcții: Peste 10.000 de angajați ies în stradă – Oamenii se tem de eliminarea facilităților fiscale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *