România, singura țară din Europa care nu a arestat până acum agenți ruși. „Dacă te vede slab, Rusia va intra cu bocancii peste tine”

România, singura țară din Europa care nu a arestat până acum agenți ruși. „Dacă te vede slab, Rusia va intra cu bocancii peste tine”

Ucraina funcționează ca un zid, iar dacă acest zid crapă, tot puhoiul de violență rusească se va revărsa în Republica Moldova, apoi în România, avertizează Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, membru al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

Corneliu Bjola a mai remarcat faptul că România, din datele cunoscute, e singura țară europeană care nu a arestat niciun agent al Rusiei, fapt ce „ridică foarte multe întrebări despre capacitatea Rusiei de a infiltra”.

Totodată, acesta a susținut că George Simion, liderul AUR, „funcționează exact ca un agent care ar fi plătit și asta este foarte clar”.

Declarații similare a făcut și despre Donald Trump, care vizează un nou mandat de președinte al SUA: „Nu știu dacă Trump e agent rus, dar și dacă nu e, acționează ca și când ar fi unul perfect”.

 

Profesorul Corneliu Bjola, despre George Simion (AUR)

 

Președintele AUR a folosit referitor la Republica Moldova exact argumentele invocate de Vladimir Putin pentru a ataca Ucraina. Întrebat de jurnalista Magda Grădinaru de la SpotMedia dacă, în viziunea sa, George Simion e „un idiot util sau mai degrabă chiar un agent al al Rusiei”, profesorul Corneliu Bjola a răspuns: „Avem informații, din partea Republicii Moldova și Ucrainei, că acest individ a avut întâlniri cu agenți ruși, el a fost promovat activ de către canale rusești. Nu știm în momentul de față dacă ia și bani. Asta ar trebui să verifice serviciile de informații, care trebuie să meargă pe firul banilor. Simion funcționează exact ca un agent care ar fi plătit și asta este foarte clar”.

„Dacă ne uităm la istoria Războiului Rece, de exemplu, una din tacticile active folosite de ruși era cea de încurajare de lideri politici din țările vestice, political grooming.

Ce înseamnă acest lucru? Că încercai să le netezești calea acelor lideri care erau mai prietenoși față de Uniunea Sovietică și încercai să blochezi calea celor care erau mai ostili.

S-a întâmplat, de exemplu, cu Hillary Clinton în 2016, când au atacat din toate părțile și au încercat să netezească calea lui Trump. Va trece probabil ceva timp să știm toată istoria legată de Trump. Nu știu dacă Trump e agent rus, dar și dacă nu e, acționează ca și când ar fi unul perfect. Cred că n-ar fi nicio deosebire dacă ar fi în slujbă”, a mai afirmat profesorul, pentru SpotMedia.

 

Bjola atrage atenția că România nu depune eforturi pentru a descuraja o eventuală agresiune din partea Rusiei

 

„Să ținem cont de un alt element: în Europa, în Slovacia, în Letonia au fost arestați peste tot agenți ruși. Singura țară din Europa despre care în momentul de față nu știm dacă a arestat vreodată un agent rus este România și asta ridică foarte multe întrebări despre capacitatea Rusiei de a infiltra. Chiar Zelenski spunea că o parte din planurile lui de contraofensivă au fost transmise Moscovei la un moment dat.

România are o problemă serioasă, pentru că asta înseamnă un partid care face agenda Rusiei, atacă Ucraina, folosind un naționalism agresiv, insalubru, în momentul în care Ucraina funcționează ca un zid. Dacă acest zid, acest baraj se crapă, tot acest puhoi de violență rusească se va revărsa în România, mai întâi în Moldova și ulterior în România”, a mai declarat Corneliu Bjola, pentru SpotMedia.

Acesta a comentat și declarațiile șefului Armatei, care a avertizat că România trebuie să se pregătească de o confruntare cu Rusia: „Generalul Gheorghiță a încercat să spargă această gheață și să atragă atenția că este nevoie să ne pregătim. Nu este vorba că se pregătește România de război, ci este vorba de a se pregăti să descurajeze un război. Rusia, dacă te vede slab, va intra cu bocancii peste tine”.

„Ce înseamnă pregătire? Trebuie într-adevăr să aloci sume de bani și asta înseamnă să nu mai bagi în altă parte. Pentru ce avem acele pensii uriașe speciale, dacă practic nu ești în stare să te aperi sau refuzi să te aperi?

E vorba și de modul în care sunt folosiți banii. Poți să mărești cu 2%, degeaba dacă banii respectivi nu sunt folosiți pentru ceea ce este nevoie.

Războiul hibrid este important în momentul de față și România nu știu ce instituții are și cum lucrează în acest domeniu, dar rezultatele sunt execrabile”, a explicat profesorul Corneliu Bjola, pentru SpotMedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *