Românii accelerează digitalizarea: plățile cu cardul au crescut cu peste 50% față de 2020

Românii accelerează digitalizarea: plățile cu cardul au crescut cu peste 50% față de 2020

Românii au fost digitalizați forțat de pandemie, dar boom-ul înregistrat continuă și acum: atât numărul cardurilor, cât și numărul plăților cu cardul au crescut masiv față de anul 2020, arată datele oficiale.

„Numărul de carduri cu funcție de plată, în intervalul 31.03.2020 – 30.06.2023, a crescut cu 14,06%, respectiv de la 18.312.854 de carduri active la 20.888.371 de carduri active”, potrivit informațiilor Băncii Naționale a României (BNR), obținute la solicitarea ziarului Libertatea.

„Numărul semestrial de tranzacții de plată cu carduri emise de prestatori de servicii de plată de pe teritoriul țării, în semestrul 1 al anului 2023, a crescut cu 53,15% față de numărul semestrial de tranzacții cu cardul din semestrul 1 al anului 2020”, mai arată BNR.

Creștere e de 6 ori la Revolut!

BNR notează că în statistici nu sunt incluse cardurile Revolut, care sunt raportate de companie direct autorităților din Lituania. Compania spune că are 3,6 milioane de clienți persoane fizice în România.

„În 2023 am avut 337 de milioane de plăți cu cardurile fizice sau virtuale – creștere cu 20% față de 2022”, arată reprezentanții Revolut.

Față de 2020, numărul tranzacțiilor este de 6 ori mai mare, de la 55 de milioane în 2020 la peste 337 de milioane anul trecut, conform acestora. Numărul clienților s-a triplat și el, de la 1 milion la 3,6 milioane în acest interval.

Numărul cardurilor fizice ale Revolut a ajuns la 4,23 de milioane, iar cele virtuale sunt 4 milioane.

Folosire limitată la țară

Utilizarea plăților cu cardul sau a celor online, cu telefonul, are loc însă mai mult în mediul urban. Folosirea cardurilor este limitată în mediul rural, din cauza lipsei infrastructurii.

Chiar dacă o mare parte dintre cei 4,75 de milioane de pensionari primesc acum pensiile pe card, mulți dintre cei de la sat se deplasează în orașele apropiate pentru a scoate pensia de la bancomat.

Pe lângă aceștia, 2,5 milioane de români primesc carduri sociale, iar alte 2,1 milioane au carduri de energie, conform datelor oficiale.

Afacerile pandemiei încă sunt pe val

Datele băncii centrale vin în contextul în care boom-ul din pandemie se continuă și în alte domenii, precum livrarea de mâncare la domiciliu, unde operatorii raportează la rândul lor creșteri masive.

Concomitent, un avans puternic se înregistrează în comerțul online.

Un român din doi a efectuat o achiziţie online în 2023, ponderea acestui tip de comerţ în valoarea totală a comerţului din România fiind de 14%, conform datelor platformei de comerț electronic MerchantPro, preluate de Agerpres.

La finele anului trecut, numărul românilor care au făcut achiziţii din mediul online a ajuns la 10,2 milioane, iar valoarea estimată a pieţei de comerț electronic ar urma să ajungă la 7,3 miliarde de euro în acest an.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *