Statele Unite dau în judecată Apple pentru abuz de poziție dominantă. Cum sunt afectați utilizatorii

Statele Unite dau în judecată Apple pentru abuz de poziție dominantă. Cum sunt afectați utilizatorii

Departamentul de Justiție al Statelor Unite urmează să dea în judecată Apple sub acuzația că a încălcat legile antitrust prin blocarea accesului rivalilor la caracteristicile hardware și software ale iPhone, scrie Reuters, care citează Bloomberg.

Marile companii de tehnologie sunt sub tirul autorităților atât peste Ocean, cât și în Europa, unde a intrat recent în vigoare Digital Markets Act – care solicită giganților IT să deschidă accesul la serviciile lor rivalilor și le cere să nu-și mai favorizeze propriile servicii.

În timpul administrației Trump, care s-a încheiat în 2021, Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) au deschis anchete asupra Google, Facebook, Apple și Amazon.

Departamentul Justiției și Apple nu au răspuns încă solicitărilor transmise de Reuters pentru comentarii.

Oprirea accesului la caracteristici hardware

Nu este clar în acest moment care vor fi acuzațiile exacte, dar producătorii de dispozitive hardware, cum ar fi Tile, societate specializată în dispozitive de urmărire inteligentă, se plâng de mult timp că Apple a restricționat modurile în care companiile terțe pot lucra cu senzorii iPhone-ului, în timp ce dezvoltă produse concurente care au un acces mai mare.

Apple a început să vândă AirTags – care pot fi atașate la obiecte precum cheile de mașină pentru a ajuta utilizatorii să le găsească atunci când le pierd – la câțiva ani după ce Tile a vândut un produs similar.

În mod similar, Apple a restricționat accesul la un cip din iPhone care permite efectuarea de plăți fără contact. Cardurile de credit pot fi adăugate la iPhone doar prin utilizarea serviciului Apple Pay, oferit de Apple.

Apple susține de mult timp că restricționează accesul dezvoltatorilor terți la unele date ale utilizatorilor și la unele componente hardware ale iPhone din motive de confidențialitate și securitate.

iMessage

Producătorul iPhone s-a confruntat, de asemenea, cu critici legate de serviciul iMessage, care funcționează doar pe dispozitivele Apple. Criticii s-au plâns că gigantul a dezavantajat mesajele trimise și primite de pe telefoane Android prin micșorarea imaginilor și videoclipurilor.

Anul trecut, Apple a schimbat cursul, spunând că va susține o nouă tehnologie de mesagerie numită RCS, care a fost promovată de Google ca o modalitate de a face ca mesageria să fie mai fluidă între diferite tipuri de dispozitive.

La sfârșitul lunii februarie, reprezentanții Apple s-au întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Justiție în încercarea de a convinge agenția să nu depună o plângere antitrust împotriva companiei.

Odiseea cu Epic Games

Un nou proces antitrust împotriva Apple ar fi al treilea intentat de Departamentul de Justiție în ultimii 14 ani, dar este primul caz în care producătorul iPhone este acuzat de menținerea ilegală a poziției sale dominante, potrivit Bloomberg.

Apple se află, de asemenea, în mijlocul unei lupte legate de antitrust cu Epic Games, producătorul jocului video „Fortnite”. Acesta acuză Apple că este obligat să distribuie jocurile sale prin App Store, dar Apple preia 30% din veniturile companiei.

Facebook, Microsoft și X, fosta Twitter, dar și Match Group – proprietarul Tinder – s-au alăturat protestului Epic Games. Producătorul de jocuri susține că Apple nu a onorat un ordin judecătoresc care reglementează plățile în App Store.

Giganții din domeniul tehnologiei care se află în spatele unora dintre cele mai populare aplicații din App Store au declarat că Apple a încălcat „în mod clar” ordinul din 2021 din septembrie, făcând dificilă orientarea consumatorilor către mijloace mai ieftine de plată.

Procese cu Google și Facebook

Departamentul de Justiție a dat în judecată Google de două ori – o dată în timpul republicanului Donald Trump în ceea ce privește activitatea sa de căutare și o a doua oară în ceea ce privește tehnologia de publicitate în mandatul președintelui actual, democratul Joe Biden.

De asemenea, Comisia Federală pentru Comerț a dat în judecată Facebook în timpul lui Trump, iar administrația Biden a continuat procesul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *