Românii care încearcă să intre în armată în 2024, o glumă proastă. Câți au fost respinși după proba fizică, psihologică și examenul medical. Ce salariu are un soldat

RMAG news

În 2024, procesul de recrutare pentru Armata Română s-a dovedit a fi unul dificil pentru mulți dintre candidați, cu o rată semnificativă de respingere la probele fizice, psihologice și medicale.

Conform datelor oferite de Statul Major al Apărării, 24% dintre candidații prezenți au fost respinși după proba fizică, 18% la evaluarea psihologică și 12% nu au trecut de examenul medical.

”Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Ministerul Apărării, citat de G4Media.

Detalii despre procesul de recrutare în România

Procesul de recrutare-selecție al soldaților profesioniști în Armata României a inclus mai multe etape cruciale: înscrierea, selecția (evaluări fizice, psihologice și medicale) și repartiția în unități a candidaților admiși. Din cele 5.093 de persoane prezente la recrutare în primele trei luni ale anului, doar 2.626 au fost admiși. Se remarcă faptul că proba fizică, prima în cadrul selecției, a fost cea mai mare piedică pentru candidați, deși nivelul de dificultate a fost catalogat ca fiind mediu.

Salariul în Armata Română

Salariile soldaților profesioniști variază semnificativ în funcție de gradul și experiența acestora. La momentul angajării, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist este de 4.399 lei, în timp ce cel mai mare venit lunar net poate ajunge până la 5.765 lei. Media venitului lunar net se situează la 5.082 lei, incluzând atât solda cât și valoarea normei de hrană.

Beneficii suplimentare pentru soldații români

Pe lângă salariu, membrii Armatei Române beneficiază de o serie de drepturi suplimentare, precum indemnizații de transport, chirie, detașare, misiune, decontarea transportului pentru concediul de odihnă, voucherelor de vacanță, tratament ambulatoriu și servicii medicale. Aceste beneficii sunt specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, adăugând o valoare considerabilă la pachetul compensatoriu al soldaților.

”Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale”, se mai precizează în comunicatul remis de MAPN.

Eforturile Armatei Române de a recruta soldați profesioniști sunt însoțite de standarde înalte, atât în ceea ce privește pregătirea fizică, cât și evaluările psihologice și medicale. Deși rata de respingere este ridicată, aceasta subliniază angajamentul armatei pentru menținerea unui nivel înalt de competență și profesionalism. Salariile competitive și beneficiile adiționale fac parte din efortul de a atrage și reține personal calificat, esențial pentru securitatea națională a României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *