Roverul trimis de India pe Lună confirmă prezența suflului la polul sud al satelitului. Ce alte elemente chimice au mai fost descoperite

Roverul trimis de India pe Lună confirmă prezența suflului la polul sud al satelitului. Ce alte elemente chimice au mai fost descoperite

Săptămâna trecută, India a devenit prima țară care a aselenizat o navă în apropierea Polului Sud, în mare parte neexplorat, iar, de atunci, instrumentele de la bordul Roverului lunar au detectat mai mult elemente chimice printre care sulful, calciul, aluminiul și oxigenul, scrie France24.

„Instrumentul LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscopy) de la bordul Roverului Chandrayaan-3 a efectuat primele măsurători in situ privind compoziția elementară a suprafeței lunare din apropierea polului sud”, a declarat luni Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) într-un comunicat.

„Aceste măsurători în locație confirmă fără echivoc prezența sulfului în regiune, lucru care nu era posibil cu instrumentele de la bordul orbitelor”, a precizat aceasta.

Analiza spectrografică a confirmat, de asemenea, prezența aluminiului, calciului, fierului, cromului și titanului pe suprafața lunară, a adăugat ISRO, măsurătorile suplimentare arătând prezența manganului, siliciului și oxigenului.

Roverul Pragyan, „Înțelepciune”, în sanscrită, un vehicul pe șase roți, alimentat cu energie solară, se va plimba în jurul Polului Sud relativ necartografiat și va transmite imagini și date științifice pe parcursul celor două săptămâni de viață.

India a egalat în mod constant realizările altor programe spațiale la o fracțiune din costul acestora, în ciuda unor eșecuri.

În urmă cu patru ani, precedenta misiune lunară indiană a eșuat în timpul ultimei coborâri, în ceea ce a fost considerat la acea vreme un eșec uriaș pentru program.

Chandrayaan-3 a captivat atenția publicului de la lansarea sa în urmă cu aproape șase săptămâni, în fața a mii de spectatori care ovaționau, iar atingerea cu succes a Lunii săptămâna trecută a avut loc la doar câteva zile după ce un modul de aterizare rusesc s-a prăbușit în aceeași regiune.

În 2014, India a devenit prima națiune asiatică care a plasat o navă pe orbita planetei Marte și intenționează să trimită o sondă spre Soare în septembrie.

ISRO urmează să lanseze o misiune cu echipaj de trei zile pe orbita Pământului până anul viitor.

De asemenea, planifică o misiune comună cu Japonia pentru a trimite o altă sondă pe Lună până în 2025 și o misiune orbitală către Venus în următorii doi ani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *