Rusia anunță că nu va transmite SUA numărul de focoase nucleare desfășurate în Belarus și nici informații despre supertorpila Poseidon

Serghei Riabkov, adjunctul șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri, 23 iunie, că Moscova nu va informa SUA despre numărul de ogive nucleare ruseşti care au fost amplasate pe teritoriul Belarusului şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, informează Agerpres, preluând Reuters.

Moscova şi Minskul afirmă că Belarus a început deja să primească arme nucleare tactice ruse, cu rază scurtă de acţiune, pe care preşedintele Vladimir Putin a promis public să le amplaseze în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc vertiginos în urma invaziei ruse în Ucraina.

„Mă îndoiesc profund ca acest subiect să facă obiectul unei discuţii publice sau al unei divulgări din partea noastră”, le-a spus Riabkov jurnaliştilor într-o conferinţă de presă la Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre.

Timp de decenii, SUA şi-au păstrat armele nucleare tactice pe teritoriul unor ţări europene şi nu au dat niciodată cifre exacte cu privire la acestea.

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de exerne al Rusiei:

Armele cu rază scurtă de acţiune nu intră sub incidenţa Tratatului New START, ultimul pact de control al armamentelor între SUA şi Rusia, care plafonează arsenalele nucleare strategice ale celor două ţări. Putin a suspendat participarea Rusiei, deşi cele două părţi s-au angajat să continue să respecte limitele impuse de tratat.

Ce este noua supertorpilă Poseidon

Nu mai există tratat sau mecanism de verificare care să acopere torpilele autonome cu capacitate nucleară şi propulsie nucleară precum Poseidon, iar Riabkov a declarat că Rusia nu are deci intenţia de a informa SUA despre testările sistemului.

Responsabili americani şi ruşi califică Poseidon drept o nouă categorie de arme de represalii, o încrucişare între o torpilă şi o dronă submarină capabilă să declanşeze valuri oceanice radioactive pentru a ataca grupuri tactice navale sau a face nelocuibile oraşe de pe coastă.

Agenţia oficială de presă TASS a relatat în ianuarie, citând o sursă neindentificată din domeniul apărării, că Rusia a produs primul ansamblu de torpile Poseidon pentru a intra în dotarea submarinului cu propulsie nucleară Belgorod, supranumit „arma Apocalipsei”.

În aprilie, TASS scria că Rusia prevede să formeze o divizie de submarine speciale care vor transporta torpile Poseidon în cadrul Flotei sale din Pacific până la sfârşitul anului 2024 sau prima jumătate a anului 2025.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că noua supertorpilă Poseidon nu poate fi contracarată.

Foto: Hepta.ro

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *