Rusia anunță că trupele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului. Un oficial de la Kiev vorbește de negocieri de pace cu Moscova

Rusia anunță că trupele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului. Un oficial de la Kiev vorbește de negocieri de pace cu Moscova

După peste 800 de zile de război, Rusia anunță că trupele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului. În paralel, un oficial de la Kiev vorbește de posibile negocieri de pace cu Moscova.

Trupele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului, anunță Kremlinul. Aproape 550 de km pătrați cuceriți de ruși în 2024

Într-o conferință de presă susținută vineri, 3 mai 2024, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că trupele ruse au preluat controlul asupra a 547 de kilometri pătrați de teritoriu în acest an în ceea ce el a numit ”noile regiuni” ale Rusiei. Acesta a făcut referire la cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova spune că le-a anexat.

În discursul său susținut în fața comandanților militari de rang înalt, Șoigu a spus că forțele ucrainene se retrag de-a lungul întregii linii a frontului și că trupele ruse sparg ceea ce el a numit o ”rețea de fortificații ucrainene”.

Unitățile armatei ucrainene încearcă să se agațe de liniile individuale, dar sub atacul nostru sunt forțate să-și abandoneze pozițiile și să se retragă”, a spus Șoigu, citat de Reuters.

În ultimele două săptămâni, forțele armate ruse au eliberat așezările Novobakhmutivka, Semenivka și Berdichi din Republica Populară Donețk”, a spus el, referindu-se la numele pe care Rusia îl folosește pentru una dintre cele patru regiuni anexate.

În septembrie 2022, la șapte luni după ce a declanșat invazia în Ucraina, Rusia a anunțat că a încorporat patru regiuni ucrainene: Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie. În prezent, Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre aceste regiuni din țara vecină.

Un oficial de la Kiev vorbește de negocieri de pace cu Moscova

Aflată într-o poziție care pare fără ieșire, Ucraina ar putea recurge la soluția începerii unor discuții pentru pace cu regimul lui Vladimir Putin. Chiar în urmă cu o zi, joi, 2 mai, Volodimir Zelenski a confirmat faptul că, în Elveţia, va avea loc pe 15 şi 16 iunie summitul de pace pe baza unui acord între Kiev și Berna.

De notat că Moscova nu se află ”în această etapă” pe lista invitaților. ”Şefi de stat şi de guvern de pe toate continentele sunt invitaţi şi sperăm că vor participa. Summitul va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina”, a transmis Zelenski.

Anterior, președintele ucrainean a respins categoric orice discuţii cu Kremlinul. În 2022 a semnat un decret prin care declara oficial “imposibilă” orice negociere atât timp cât la conducere se află Vladimir Putin.

Situația s-ar putea schimba radical, dată fiind realitatea de pe front. Un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene, a spus, într-un interviu publicat de Reuters, că Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări.

Generalul Vadim Skibiţki, aflat în fruntea Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat pentru revista The Economist că discuţiile vor fi necesare la un moment dat.

“Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale – o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată – acest lucru nu ar pune capăt războiului“, scrie revista The Economist, conform Mediafax.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *