Rusia are dreptul de intra în război cu „fiecare țară NATO”, susține Dmitri Medvedev. Noi amenințări, cu citate din Biblie, Lenin și Hrușciov

Rusia are dreptul de intra în război cu „fiecare țară NATO”, susține Dmitri Medvedev. Noi amenințări, cu citate din Biblie, Lenin și Hrușciov

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a afirmat marți, 29 august, că Rusia are dreptul de a intra în război cu NATO, relatează Euronews.

“Criminalii ucraineni au anunțat că orice lovitură a lor împotriva oricărei ținte rusești, «de exemplu, în Crimeea», a fost aprobată de NATO”, a scris Medvedev, într-o postare publicată pe platforma X (fosta Twitter).

“Dacă este adevărat – și nu există niciun motiv să ne îndoim că este – atunci aceasta este o dovadă directă și semnificativă din punct de vedere juridic a complicității Occidentului în războiul împotriva Rusiei. reprezintă un casus belli rafinat, iar pentru Rusia, este o oportunitate de a acționa în cadrul (principiului) jus ad bellum împotriva fiecărei țări NATO”, a adăugat Medvedev.

Ukrainian criminals have announced that any strikes of theirs against whatever Russian target, “for example, in Crimea” were approved by NATO.If it is true – and there is no reason to doubt it is – then, this is a direct legally significant proof of the West’s complicity in the…

— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) August 29, 2023

Parte a teoriei războiului just, care a fost dezvoltată pentru prima dată în Grecia antică și este folosită și astăzi de unii creștini, casus belli este un act sau o situație care justifică moral un conflict, iar jus ad bellum se referă la condițiile în care un stat poate recurge la război sau la folosirea forței armate în general.

Forțele ucrainene au atacat în mod repetat Crimeea, ocupată de Rusia încă din 2014, în încercarea de a elibera peninsula de la Marea Neagră. Capitalele occidentale au furnizat Kievului armament și echipamente după invazia rusă care a debutat în februarie 2022, deși nu este clar dacă nu cumva acestea oferă asistență militară mai directă.

Fostul premier rus – considerat pe scară largă drept un înlocuitor provizoriu pentru Vladimir Putin în perioada în care a fost președinte – a apelat adesea la rețelele de socializare pentru a posta declarații provocatoare și incendiare despre războiul din Ucraina și despre aliații occidentali ai Kievului.

În mesajul publicat de marți, Medvedev a avertizat că “apocalipsa” se “apropie”, citând versete biblice și lideri din perioada URSS-ului.

“În zilele acelea, oamenii vor căuta moartea și nu o vor găsi, vor dori să moară și moartea va fugi de ei”, potrivit unui citat din Apocalipsa 9:6, ultima carte a Noului Testament din Biblie.

Medvedev a adăugat apoi: “Suntem amintiți până când stăm în calea celorlalți”. Acesta este un citat atribuit lui Vladimir Lenin, care a condus revoluția bolșevică și a fost primul lider al Uniunii Sovietice.

Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a încheiat mesajul cu un citat notoriu din Nikita Hrușciov, un alt fost lider al URSS.

“Fie că vă place, fie că nu, istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa”, îl citează Medvedev pe Hrușciov, aceasta fiind o declarație făcută în fața ambasadorilor occidentali în 1956.

La vremea respectivă, fraza a fost primită într-o manieră extrem de negativă în Occident. Cu toate acestea, translatorii moderni au sugerat de atunci că afirmația lui Hrușciov a fost tradusă greșit.

Cele mai multe dintre amenințările anterioare ale lui Medvedev au sunat goale sau au provocat o serie de ridiculizări în mediul online, din partea unui număr mare de utilizatori ai rețelelor sociale.

În luna mai, politicianul rus s-a referit la țările baltice ca aparținând Rusiei. El a adăugat că Polonia este “ocupată temporar”, făcând aluzie la prezența NATO în interiorul țării, inclusiv la cei 10.000 de soldați americani de aici, potrivit The Associated Press.

Cele trei mici state baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au fost ocupate de URSS până la prăbușirea acestei entități, în 1991. Uniunea Sovietică este percepută negativ de o mare parte a populației din țările baltice, care între timp au devenit membre ale UE și NATO.

Îngrijorările au crescut în țările baltice cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, în februarie anul trecut. Cele trei țări sunt susținători vocali ai Kievului, oferind ajutor, arme și găzduind un număr important de refugiați ucraineni.

Deși nu a făcut parte direct din URSS, Polonia a fost un stat satelit al Uniunii Sovietice. Sistemul comunist, care era perceput de către populație ca fiind corupt și ineficient, s-a prăbușit în 1989.

După ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, statele occidentale au oferit Kievului asistență militară și financiară crucială, esențială pentru apărarea țării.

În aprilie, au apărut informații potrivit cărora forțe speciale din Occident se aflau pe teren în Ucraina, deși nu era clar ce anume făceau acestea.

Medvedev, care a ocupat funcția de prim-ministru al Rusiei în perioada 2000 – 2004, a devenit o virulentă voce antioccidentală și prorăzboi a Kremlinului. Cândva, el a fost considerat un democrat prooccidental.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *