Rusia cere Coreei de Nord ajutor militar, pentru războiul din Ucraina, spun americanii: „Un semn de slăbiciune din partea lui Putin”

Rusia cere Coreei de Nord ajutor militar, pentru războiul din Ucraina, spun americanii: „Un semn de slăbiciune din partea lui Putin”

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a călătorit la Phenian în acest sens, în vreme ce Vladimir Putin și Kim Jong-un au schimbat scrisori, prin care au promis să își intensifice cooperarea, scrie Politico.

Coreea de Nord ar putea transfera Rusiei arme suplimentare și alte echipamente militare care să susțină războiul acesteia din Ucraina, arată noi informații din SUA. Phenianul și Moscova „avansează în mod activ” în discuțiile la nivel înalt pe această temă, a dezvăluit miercuri administrația Biden.

Potrivit informațiilor, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a călătorit recent în Coreea de Nord pentru a încerca să obțină muniție suplimentară de artilerie, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.

De la acea vizită, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un au făcut schimb de scrisori prin care s-au angajat să își intensifice cooperarea.

De asemenea, după vizita lui Șoigu, un alt grup de oficiali ruși a călătorit la Phenian pentru discuții pe tema unor potențiale tranzacții cu arme între cele două țări, a precizat Kirby.

Conform acordurilor potențiale, Coreea de Nord ar urma să livreze Rusiei „cantități semnificative” și mai multe tipuri de arme pentru a fi folosite în Ucraina, a spus el.

Acordurile potențiale includ, de asemenea, furnizarea de materii prime care ar putea contribui la creșterea capacității de producție militară a Rusiei, a spus Kirby.

Tranzacția ar încălca rezoluțiile ONU

„Orice afacere cu arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca în mod direct o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Kirby.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape această situație. Și îndemnăm Republica Populară Democrată Coreeană să înceteze negocierile privind armele cu Rusia și să respecte angajamentele publice pe care Phenianul le-a luat de a nu furniza sau vinde arme Rusiei”, a adăugat oficialul american.

Presupusele discuții privind armele au loc într-un moment în care experții și oficialii avertizează că războiul pare să continue pe termen nedefinit. Atât Rusia, cât și Ucraina consumă multă muniție și au mare nevoie de ajutor din partea partenerilor pentru a-și reface stocurile.

Kirby a declarat că faptul că Putin se apropie de o țară precum Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate de pe planetă, este un semn al disperării președintelui.

„Este greu să te uiți la acest lucru și să vezi altceva decât slăbiciune”, a spus oficialul.

Coreea de Nord a livrat anterior obuze de artilerie în Rusia prin țări terțe din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, încălcând sancțiunile ONU, au declarat oficiali americani. De asemenea, Rusia a apelat la Teheran pentru arme, folosind drone iraniene pentru a ataca rețeaua electrică a Ucrainei și alte obiective de infrastructură civilă.

Vestea privind potențialul acord Coreea de Nord-Rusia a venit în timp ce armata sud-coreeană a anunțat că Phenianul a lansat miercuri o rachetă balistică – posibilă reacție la exercițiile anuale comune organizate de SUA cu Seulul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *