„Rusiei nu-i pasă”, Suedia avertizează că ar putea avea loc o catastrofă de mediu în Marea Baltică, din cauza navelor petroliere nesigure. SUA nu poate interveni în an electoral, de frica exploziei prețurilor

„Rusiei nu-i pasă”, Suedia avertizează că ar putea avea loc o catastrofă de mediu în Marea Baltică, din cauza navelor petroliere nesigure. SUA nu poate interveni în an electoral, de frica exploziei prețurilor

Rusia pare decisă să producă „ravagii de mediu” prin navigarea cu petroliere nepotrivite prin Marea Baltică, încălcând toate regulile maritime, a declarat ministrul suedez de externe.

Flota generează o sumă uriașă de venituri pentru Rusia, dar și pentru alte țări

Vorbind cu The Guardian în timpul primei sale vizite la Londra de când Suedia a devenit membru NATO, Tobias Billström a cerut noi reguli și mecanisme pentru a preveni îmbătrânirea și asigurarea flotei ruse care poate provoca o catastrofă ecologică.

Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare trece prin Marea Baltică și apele daneze, deseori operând sub o proprietate necunoscută și folosind apele internaționale pentru a încerca să evite controlul.

Flota generează o sumă uriașă de venituri pentru Rusia, ocolind sancțiunile occidentale care încearcă să blocheze accesul la asigurări dacă Rusia vinde petrolul peste 60 de dolari pe baril. În practică, doar 20% din petrolul rusesc este vândut sub limita de preț.

Miniștrii de externe din cele opt grupări nordice-baltice de țări s-au întâlnit pe insula strategică Gotland în urmă cu două săptămâni pentru a discuta despre modul de abordare a flotei ruse.

„Toți vom fi afectați dacă ar exista o problemă majoră dintr-o coliziune sau o scurgere de ulei de la una dintre aceste nave, care, de asemenea, în multe cazuri nu sunt în stare de navigație sau foarte aproape de a nu fi în stare de navigație”, a spus Billström.

„Faptul că transportă petrol, care alimentează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este suficient de rău. Dar și mai rău este faptul că Rusiei nu-i pasă deloc, aparent, de faptul că aceste nave ar putea provoca ravagii majore de mediu în apă, mai ales că Marea Baltică este deja sensibilă.”

SUA nu poate interveni de frica creșterii prețurilor la combustibili

El a spus că fiecare stat membru al Organizației Maritime Internaționale are responsabilitatea de a respecta regulile și reglementările IMO și are dreptul de a cere căpitanului unei nave care nu este considerată aptă de navigație să ia măsuri înainte de a părăsi portul.

Cu toate acestea, unele țări nordice sunt îngrijorate de reacția Rusiei dacă ar interveni, deoarece aceasta ar putea întări părerea Moscovei că Marea Baltică este transformată într-un „lac NATO”, reducând accesul Rusiei la mare din Sankt Petersburg și alte porturi precum Kaliningrad.

SUA este, de asemenea, îngrijorată într-un an electoral cu privire la posibilitatea ca o penurie de petrol să ducă la o explozie de prețuri a combustibililor.

Adăugarea Suediei și Finlandei la NATO a schimbat, a spus Billström, situația strategică din Marea Baltică, deoarece a lăsat Rusia ca singura țară cu o coastă baltică și care nu e membră a alianței militare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *