S-a dat lege! Ce se întâmplă cu cetățenii străini care stau în România

S-a dat lege! Ce se întâmplă cu cetățenii străini care stau în România

Camera Deputaţilor a aprobat, în mod definitiv, proiectul de lege care permite străinilor să rămână pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil. Documentul urmează să fie promulgat.

Noi reguli pentru cetățenii străini care vin în România

Practic introduce unele inițiative esențiale pentru gestionarea migrației ilegale și reducerea mișcărilor migratorii secundare, precum și aliniază legislația națională în domeniul străinilor și azilului la normele europene.

În acest mod, membrii Camerei Deputaţilor au ratificat un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2023, destinat să modifice și să completeze diverse acte normative legate de sfera străinilor și azilului în România.

Datorită numărului semnificativ de persoane străine sosite din regiunea afectată de conflictul armat din Ucraina, s-au operat ajustări și completări ale prevederilor Legii nr. 122/2006, pentru a sprijini activitatea poliţiştilor de imigrare în gestionarea cererilor de protecţie internaţională.

În consecință, se va permite implicația experților de la Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), în conformitate cu legislația europeană, în recepționarea și analizarea cererilor de azil, conform propunerii legislative.

Senatul a adoptat acest proiect pe 12 iunie 2023, iar votul Camerei Deputaților a fost decisiv, astfel încât legea va fi trimisă pentru promulgare.

AUR se opune vehement

AUR a exprimat opoziția față de proiectul de lege. Potrivit Capital, deputatul AUR, Ilie Coleşa, a argumentat că „respingerea dreptului de azil înseamnă rămânerea emigrantului ilegal în Uniunea Europeană, în cazul de faţă în România”.

El a subliniat, de asemenea, că această propunere legislativă este în parte o implementare a Pactului privind migrația, care a fost puternic criticat.

„Chiar un dosar finalizat cu respingerea dreptului de azil înseamnă, în general, de facto, rămânerea emigrantului ilegal în Uniunea Europeană, în cazul de faţă în România. Acest proiect legislativ pune parţial în practică Pactul privind migraţia, unul extrem de criticat, de neacceptat pentru România şi nevotat de patrioţii prezenţi în încă prezentul Parlament European”, a spus deputatul AUR, potrivit Capital.

Social-democratul Viorel Salan a precizat că măsurile care au fost adoptate facilitează alinierea cadrului legal național în domeniul străinilor și azilului la normele europene.

De asemenea, el a menționat că se ia în considerare „optimizarea instituţiilor componente le Ministerului Afacerilor Interne pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor, dar şi societăţii româneşti”.

„Este avută în vedere, în primul rând, optimizarea instituţiilor componente le Ministerului Afacerilor Interne pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor, dar şi societăţii româneşti. De asemenea, măsurile vizează alinierea legislaţiei naţionale la elementele conţinute de reglementările europene, recomandările Curţii Europene şi jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relevante în domeniul returnării străinilor”, a transmis Viorel Salan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *