Sărbătoare 19 aprilie. Un mare sfânt este cinstit de biserică. Zi de post: ce NU trebuie să faci astăzi

Sărbătoare 19 aprilie. Un mare sfânt este cinstit de biserică. Zi de post: ce NU trebuie să faci astăzi

Pe 19 aprilie este sărbătorit Sfântul Ioan de la Lavra Veche. Potrivit tradiției, cine ține post în această zi va avea parte de multe bucurii. I se vor îndeplini toate dorințele. 

Mai demult, conform tradiției populare, în această zi nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Sfântul Ioan a fost călugăr la Lavra Sfântului Hariton, nu departe de Ierusalim, în pustiul Palestinei.

Pastila pentru suflet. Pilda războinicului

“Lavra cea veche se numea locaşul Cuviosului Hariton şi era aproape de Ierusalim în pustiul Palestinei, deoarece se zidise înaintea altor lavre de Sfântul Hariton, precum se scrie despre ea pe larg în viaţa lui. Deci, în acea veche lavră a lui Hariton s-a nevoit pustniceşte acest Cuvios Ioan, care, din tinereţe rănindu-se de dumnezeiasca dragoste, s-a lipit de Dumnezeu, după cele scrise: ‘Iar mie îmi este bine a mă lipi de Dumnezeul meu'”.

Fiind râvnitor împlinirii rânduielilor monastice, Sfântul Ioan a fost hirotonit preot şi a vieţuit cu pace în acea lavră până la sfârşitul vieţii.

Lavra cea Veche ridicată de Sfântul Hariton a fost la început o peşteră de tâlhari, în care Sfântul Hariton a fost legat de răufăcători. S-a dezlegat prin minune, pentru că tâlharii aceia au murit deodată, bând vin otrăvit de veninul unui şarpe.

După ce s-a dezlegat, a găsit în peşteră mult aur şi a construit mai întâi o biserică în aceeaşi peşteră şi a adunat fraţii, iar după aceea a zidit mănăstirea deasupra peşterii.

Pentru faptul că Sfântul Ioan a vieţuit în acea peşteră veche, slujind în biserică, a fost numit şi “al peşterii celei vechi”, scrie Agerpres. 

Fiind o zi de vineri, unii români respectă tradițiile. 

Astfel, vinerea nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.

Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi. Este zi de post, în care trebuie să fii cumpătat și cucernic.

Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Vinerea se ține cu credință, este bine să te rogi vineri, ca și duminică, și să ții un moment de odihnă. Cine cinstește astfel sfânta vineri va avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *