Sărbătoare 27 iulie: Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți – Zi cu o însemnătate deosebită pentru credincioși

Sărbătoare 27 iulie: Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți – Zi cu o însemnătate deosebită pentru credincioși

Pe data de 27 iulie, calendarul ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți și importanți sfinți ai creștinătății. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, fiind adesea numit “doctorul fără de arginți”. În acest articol, vom afla mai multe despre viața, minunile și cultul acestui sfânt, care a fost martirizat pentru credința sa în Hristos.

Cine a fost Sfântul Pantelimon?

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr., în cetatea Nicomidiei, din Asia Mică. Numele său la naștere a fost Pantoleon, care înseamnă “cel în toate puternic ca un leu”. Mama sa era creștină, iar tatăl său era păgân și senator la curtea împăratului Maximian. Mama sa l-a inițiat pe Pantoleon în tainele credinței creștine, dar a murit când el era încă mic. Tatăl său l-a trimis pe Pantoleon la o școală păgână, unde a studiat filosofia și medicina. Pantoleon a devenit un medic renumit și a fost ales drept medicul personal al împăratului.

În timp ce practica medicina, Pantoleon a întâlnit un bătrân preot creștin, pe nume Ermolae, care i-a vorbit despre Hristos și despre puterea vindecătoare a credinței. Ermolae l-a botezat pe Pantoleon și i-a dat numele de Pantelimon, care înseamnă “cel milostiv în toate”. De atunci, Pantelimon a început să-și folosească darul de medic pentru a-i ajuta pe cei bolnavi și săraci, fără să ceară nimic în schimb. El a săvârșit multe minuni prin rugăciune și prin semnul crucii, vindecând oameni de boli incurabile sau de demoni. El și-a împărțit averea săracilor și a muncit în numele credinței.

Cum a murit Sfântul Pantelimon?

Succesul și popularitatea lui Pantelimon au stârnit invidia și ura celorlalți medici păgâni, care l-au denunțat pe el la împărat ca fiind creștin. Împăratul Maximian l-a chemat pe Pantelimon la palat și i-a cerut să renunțe la credința sa și să se închine idolilor. Pentru a-l convinge, împăratul i-a adus un orb și i-a spus să-l vindece prin puterea zeilor păgâni. Pantelimon s-a rugat lui Hristos și i-a redat vederea orbului. Împăratul a crezut că este o vrăjitorie și l-a supus pe Pantelimon la diferite chinuri: l-a aruncat în foc, l-a aruncat la fiarele sălbatice, l-a biciuit cu sulițe ascuțite, l-a aruncat într-un cazan cu plumb topit. Dar niciuna dintre aceste torturi nu i-au făcut vreun rău lui Pantelimon, care era protejat de Dumnezeu.

În cele din urmă, împăratul a poruncit ca lui Pantelimon să-i fie tăiat capul. În drum spre locul execuției, Pantelimon s-a rugat lui Dumnezeu să primească cununa muceniciei și să fie primit în rai. Din cer s-a auzit un glas care i-a spus: “Slujitor credincios, dorința ta va fi îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduitilor, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon”. Când i s-a tăiat capul, din rană nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit. Pentru a nu lua creștinii trupul lui Pantelimon, soldații i-au dat foc, dar acesta nu s-a mistuit. Atunci, unii creștini au reușit să ia trupul sfântului și să-l îngroape cu cinste.

Cum este cinstit Sfântul Pantelimon?

Sfântul Pantelimon este cinstit ca un mare făcător de minuni și un ocrotitor al celor bolnavi și suferinzi. El este invocat în rugăciuni pentru vindecarea trupească și sufletească, pentru alinarea durerilor și pentru izbăvirea de primejdii. El este considerat patronul medicilor, al farmaciștilor, al asistenților medicali și al tuturor celor care lucrează în domeniul sănătății. El este sărbătorit pe 27 iulie în calendarul ortodox, dar și pe 9 februarie în calendarul catolic. În unele țări ortodoxe, cum ar fi Grecia sau Rusia, există biserici și mănăstiri dedicate Sfântului Pantelimon, unde se păstrează moaștele sau icoanele sale făcătoare de minuni.

Sfântul Pantelimon este reprezentat în icoane ca un tânăr cu păr lung și barbă scurtă, îmbrăcat în haine albe sau roșii. El ține în mână o cruce sau o palmă, simboluri ale muceniciei, și o cutie cu unguente sau o sticlă cu medicamente, simboluri ale profesiei sale de medic. Uneori, el este însoțit de un leu sau de un măgar, animale care au fost martore la minunile sale. Sfântul Pantelimon este un exemplu de credință neclintită, de milostenie față de cei nevoiași și de slujire neegoistă a lui Dumnezeu și a oamenilor.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai iubiți și venerați sfinți ai creștinismului. El a fost un medic fără de arginți, care a vindecat pe cei bolnavi prin puterea lui Hristos. El a fost un martir care a suferit multe chinuri pentru credința sa și a primit cununa muceniciei. El este un făcător de minuni care îi ajută pe cei care se roagă lui cu credință și nădejde. El este un ocrotitor al celor care lucrează în domeniul sănătății și al celor care au nevoie de vindecare trupească sau sufletească. Sfântul Pantelimon este sărbatorit pe 27 iulie în calendarul ortodox și merită toată cinstea și respectul nostru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *