Scandal de plagiat în Norvegia. O campanie pornită de un ministru împotriva studenților care își copiază lucrările s-a întors împotriva Guvernului

Scandal de plagiat în Norvegia. O campanie pornită de un ministru împotriva studenților care își copiază lucrările s-a întors împotriva Guvernului

Ministrul norvegian pentru cercetare și învățământ superior a demisionat, săptămâna trecută, după ce a fost prins de un student că a plagiat în texa de master. Acesta i-a analizat lucrarea supărat pe o campanie prea dură dusă de politician împotriva studenților care se autoplagiază. De atunci, scandalul plagiatelor, unul cu care s-a confruntat și România în ultimii ani, a luat amploare, relatează Politico și AP.

Sandra Borch, ministrul norvegian pentru cercetare și învățământ superior, și-a dat demisia săptămâna trecută, după ce un student din Oslo a descoperit că fragmente ale tezei de master susținută de politician, inclusiv greșelile de ortografie, au fost copiate fără atribuire de la un alt autor.

Borch și-a recunoscut vina și a demisionat pe 19 ianuarie. În mandatul său, ea a dus o luptă puternică împotriva fenomenului plagiatului în universități prin care a încercat să pedeapsă drastic vinovații, lucru care avea să genereze și scandalul care i-a încheiat prematur mandatul.

De exemplu, un student care s-a opus acuzației că și-a plagiat propria lucrarea și care a fost achitat de o instanță inferioară, a fost dus până la Curtea Supremă a Norvegiei de către ministră. Ea a argumentat decizia de a merge atât de departe prin faptul că este „important pentru toți studenții, universitățile și școlile din Norvegia ca reglementările privind frauda academică și aplicarea lor să fie ușor de înțeles.”

Acum, un student din Oslo i-a analizat teza de masterat și a postat acuzații detaliate de plagiat pe X, inclusiv greșeli de ortografie pe care ministra le-a copiat din lucrările altora. El a afirmat că a decis să analizeze teza politicianului întrucât s-a enervat pe eforturile ei intense de a pedepsi studenții.

„Am făcut o mare greșeală”

„Studenții sunt exmatriculați pentru autoplagiat. M-am enervat și m-am gândit că este o idee bună să verific activitatea ministrului”, a declarat Rytterager pentru Associated Press.

Potrivit publicației norvegiene E24, peste 20% din teza lui Borch, finalizată în 2014 la Universitatea din Tromsø, a fost extrasă din alte șase lucrări ale studenților.

„Când mi-am scris teza de master în urmă cu aproximativ 10 ani, am făcut o mare greșeală. Am preluat un text fără a preciza sursa”, a recunoscut Borch după apariția acuzațiile. „Îmi pare rău.” Ea a demisionat oficial marți.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a ieșit la rândul său public și a afirmat că acțiunile lui Borch „nu sunt compatibile cu încrederea necesară pentru a fi ministru al cercetării și al învățământului superior”.

Oddmund Løkensgard Hoel, ministrul care a preluat marți portofoliul lăsat vacant după demisie, a promis că nu și-a plagiat propria teză.

Noi acuzații de plagiat

Cu toate acestea, scandalul plagiatelor continuă să afecteze guvernul de la Olso întrucât ministrul Sănătății și Serviciilor de Îngrijire, Ingvild Kjerkol, este acum acuzată că și-a plagiat teza de master, pe care a finalizat-o în 2021.

Potrivit presei norvegiene, e a recunoscut fapta, despre care a spus că „nu ar fi trebuit să se întâmple”, dar a motivat că a fost o greșeală sinceră și a negat orice faptă intenționată.

În constrast cu declarația făcută privind cazul lui Borch, acum premierul a declarat că o susține în continuare pe Kjerkol, iar pedepsirea plagiatului este o chestiune care revine universității. Universitatea Nord, unde Kjerkol și-a luat diploma, a declarat că investighează acuzațiile.

În încercarea de a închide aceste scandaluri care au cuprins cabinetul său, premierul Jonas Gahr Støre, care conduce un guvern de coaliție de centru-stânga, a instruit toți miniștrii să-și verifice lucrările pentru a vedea dacă există indicii de plagiat.

Mișcarea nu este însă destul, spune opoziția. Într-o scrisoare adresată agenției de știri norvegiene NTB, Abid Raja, lider adjunct al Partidului Liberal a criticat prestația premierului. „Nu! Kjerkol nu este cea care trebuie să-și decidă singură viitorul”, ci Støre ar trebui să „ia în considerare dacă această chestiune este compatibilă cu rămânerea ei în calitate de ministru al Sănătăţii.”

În schimb, studentul Rytterager spune că are sentimente amestecate privind mișcarea pe care a generat-o prin devoalarea primului plagiat. „Simt că presa caută sânge și verifică pe toată lumea”, a spus el. „Mi-e teamă că în viitor s-ar putea să nu mai avem politicieni care să-și asume vreodată un risc în viața lor pentru că le este frică să fie târâți în scandal.”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *