Scandal de spionaj la Viena

Scandal de spionaj la Viena

Cotidianul vienez DER STANDARD a publicat primul bomba. Austriacul Egisto Ott a fost reținut vineri, 29.03., în casa sa din landul Carintia, fapt confirmat și de parchetul din Viena.

Purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Nina Bussek, a declarat că ancheta este în desfășurare pentru abuz de serviciu și culegere de informații secrete, în detrimentul Austriei. Acuzațiile de spionaj sa bazează pe informații, venite deja de multă vreme, din partea CIA si a MI6, se spune chiar că serviciul secret britanic ar fi aflat că suspectul a transmis Rusiei telefoanele mobile ale unor înalți oficiali austrieci. Potrivit ultimelor informații, furnizate de agenția de presă austriacă APA, Ott a fost reținut de unitățile speciale COBRA în landul Carintia.

Nu a opus rezistență. Percheziții domiciliare au avut și ele loc. Ott a fost angajat al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției și Combaterea Terorismului (BVT), serviciu secret austriac, în prezent dizolvat. Individul a ținut prima pagină a ziarelor și în trecut în legătură cu fostul membru (în prezent dispărut) al consiliului de conducere al firmei germane Wirecard, Jan Marsalek, despre care se susține în mass-media că ar fi contribuit la înființarea unei celule de spionaj pentru Rusia în cadrul BVT. Se spune că Ott ar fi obținut – împreună cu un al doilea fost angajat al BVT – informații pentru Marsalek și astfel Rusia, bazându-se pe activitățile sale anterioare ca ofițer de protecție constituțională și atașat de poliție.

Potrivit revistei germane de știri „Der Spiegel”, informațile livrate ar fi fost despre jurnaliștii, care nu sunt favorabili regimului lui Putin și locuiesc în Europa cât și despre un politician de opoziție kazah. Presa austriacā a mai relatat astăzi despre conținutul copiat ilegal al smartphone-urilor a trei (foști) înalți oficiali ai Ministerului de Interne din Viena și transmis, se pare, serviciilor secrete ruse. Predarea ar fi avut loc în vara anului 2022. Informațiile despre transfer – probabil către serviciul secret intern FSB – ar fi venit tot din Marea Britanie.

Telefoanele furate aparțineau lui Michael Kloibmüller, care a fost ani de zile șef de cabinet în Ministerul de Interne, șefului poliției federale din Austria și lui Gernot Maier, directorul Oficiului Federal pentru Imigrare și Azil. Cele trei telefoane mobile au fost implicate în 2017 într-un accident curios. În timpul unei călătorii cu o ambarcațiune de tip canoe, aceasta s-a răsturnat și iar smartphone-urile au căzut în apă.

Au fost recuperate. Ulterior, un tehnician, însărcinat de Oficiul pentru Protecția Constituției, s-a apucat să repare telefoanele mobile. Se pare că acesta a făcut copii neautorizate ale dispozitivelor și le-a transmis lui Ott dar și altora. „Chat”-urile de pe smartphone-uri au ajuns…, la parchet apoi și în mass-media. Prezumția de nevinovăție se aplică lui Egisto Ott.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *