Scrisoarea medicului unui spital de campanie israelian: „Prizonierii palestinieni, supuși amputărilor din cauza rănilor de la cătușe”

Scrisoarea medicului unui spital de campanie israelian: „Prizonierii palestinieni, supuși amputărilor din cauza rănilor de la cătușe”

Un medic de la spitalul de campanie pentru deținuții palestinieni de la baza Sde Teyman a descris „condițiile inumane“ și a vorbit despre amputații „de rutină” din cauza leziunilor produse de cătușele montate și la mâini, și la picioare, potrivit ziarului israelian Haaretz, preluat de CNN.

Într-o scrisoare către procurorul general al Israelului și miniștrii apărării și sănătății, obținută de Haaretz, medicul a spus că situația de la spitalul de campanie Sde Teyman compromite sănătatea deținuților și încalcă etica medicală.

„Chiar în această săptămână, li s-au amputat picioarele din cauza rănilor la cătușe, ceea ce, din păcate, este un eveniment de rutină”, a spus medicul în scrisoare, vorbind despre situația dramatică în care ajunseseră doi deținuți.

El a scris că îngrijirea inadecvată la unitatea de detenție a dus la „complicații și, uneori, chiar la moartea pacientului”, adăugând că „aceasta ne face pe toți, echipele medicale și dumneavoastră, cei care ne conduc în ministerele sănătății și apărării, complici la încălcarea legii israeliene”.

View this post on Instagram

A post shared by Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)

„Hrăniți cu paie, își fac nevoile în scutece”

Medicul a spus că „deținuții sunt hrăniți cu paie, își fac nevoile în scutece și sunt ținuți în constrângeri constante, ceea ce încalcă etica medicală și legea”.

Nu este clar când doctorul a transmis scrisoarea.

CNN a vorbit cu o sursă care are studii medicale și a vizitat anterior spitalul de campanie Sde Teyman. A confirmat că toți deținuții din Gaza pe care i-a văzut aveau cele patru membre încătușate, ceea ce „crește riscul de coagulare a sângelui și poate duce și la alte probleme de sănătate”.

Sursa a mai spus că deținuții erau legați la ochi și cel puțin trei pacienți pe care i-a văzut purtau scutece.

Numere, nu nume

„Ni s-a cerut să nu le folosim numele”, a declarat sursa pentru CNN, adăugând că prizonierii din Gaza au fost identificați prin numere, mai degrabă decât prin numele lor.

Sursa a declarat că personalul medical a încercat să ofere deținuților îngrijirea corespunzătoare, dar toți au fost limitați de ceea ce puteau face.

Într-o declarație către CNN, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) a declarat: „Respectăm legea când vine vorba de tratamentul deținuților. Fiecare procedură este documentată și supravegheată și se desfășoară cu o grijă extremă pentru demnitatea umană a deținuților, în conformitate cu principiile dreptului israelian și internațional”.

Declarația IDF a continuat: „Încătușarea deținuților se efectuează în conformitate cu procedurile, starea lor de sănătate și nivelul de pericol pe care îl prezintă aceștia, pentru a asigura siguranța forțelor și a personalului medical”.

„Conform instrucțiunilor IDF, violența împotriva deținuților este absolut interzisă. IDF protejează drepturile deținuților din centrele de detenție și informează în mod regulat forțele cu privire la comportamentul necesar față de deținuți, inclusiv interzicerea recurgerii la violență”, se arată în comunicat.

„Orice acuzație de violență sau umilire pentru care vor fi furnizate detalii concrete va fi examinată și tratată individual”, a spus IDF.

Spitalul de campanie și centrul de detenție Sde Teyman, situat într-o bază militară din sudul Israelului, lângă Beer Sheva, a fost înființat de armată la scurt timp după atacurile Hamas din 7 octombrie.

Spitalul de campanie a fost creat după ce spitalele civile israeliene au refuzat să admită deținuți din Gaza sau suspecți de terorism, potrivit unui raport al organizației nonprofit Physicians for Human Rights Israel.

Raportul despre Sde Teyman, care documentează „eșecuri etice” la spitalul de campanie, a subliniat, de asemenea, că „forțele de securitate din spitalul de campanie impun tuturor persoanelor deținute să rămână încătușate și legate la ochi în orice moment, inclusiv în timpul tratamentului medical”.

Medicul a precizat în scrisoarea sa și că spitalul de campanie „este deservit, în cea mai mare parte a zilei, de un singur medic, însoțit de o echipă de asistență medicală, unii doar cu pregătire medicală de bază”, iar în mai multe cazuri, medicul de pe tură „este ginecolog” și „acest lucru se termină cu complicații și uneori chiar cu moartea pacientului”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *