Ședința de Guvern, suspendată temporar, pe fondul neînțelegerilor dintre PNL și PSD privind noua lege a pensiilor

Ședința de Guvern, suspendată temporar, pe fondul neînțelegerilor dintre PNL și PSD privind noua lege a pensiilor

Ședința de guvern de joi, 9 noiembrie, în care urma să fie aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, a fost suspendată până la ora 16.30, potrivit surselor Libertatea, în contextul divergențelor dintre PSD și PNL, mai exact între Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii, privind impactul bugetar al legii.

Înaintea şedinţei Executivului, care trebuia să înceapă la ora 12.00, la Palatul Victoria a avut loc o discuţie între liderii coaliţiei, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi miniştrii de linie, cu privire la impactul bugetar al aplicării de anul viitor a noii Legi a pensiilor.

Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD), a anunțat că pensiile vor crește din septembrie 2024, în medie, cu 40%. În ultimele patru luni din 2024, pensiile vor costa 55 de miliarde de lei, potrivit calculelor făcute la nivelul Guvernului.

Din cauza găurii de la buget și lipsei de încasări bugetare, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a refuzat până joi dimineață să semneze avizele necesare, chiar dacă proiectul privind noua lege a pensiilor era programat să intre în ședința de Guvern.

Marcel Boloș a fost convins să semneze avizele necesare, după discuția dintre liderii coaliției, dar a pus condiții, susțin surse din conducerea PNL pentru Libertatea. Noua lege a pensiilor este condiționată de reducerea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor la bugetul de stat, au precizat sursele citate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în deschiderea ședinței, că Guvernul adoptă proiectul și i-a trasat ministrului Marcel Boloș sarcina de a prezenta un plan concret pentru creșterea încasărilor la buget și pentru digitalizarea ANAF.

Ciolacu: În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB

Șeful guvernului a precizat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

El a subliniat că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

„Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de guvern.

Marcel Ciolacu a precizat că „vor fi eliminate toate inechităţile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite”.

„Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în 2070″, a adăugat premierul.

Ciolacu a mai spus că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 „nu va fi nicio mărire de impozite” în România.

„Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, ştim cu toţii că în Cererea de plată numărul 4 este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el, de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal. Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare; Sigiliul Electronic, împreună cu Radarul mărfurilor; facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public; facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Aici le ştim cu toţii. Sunt produse de balastieră, flori, fructe şi legume. Şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ”, a declarat șeful guvernului.

Foto: gov.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *