Șefii din Poliție demiși după fuga lui Cătălin Cherecheș au rămas în sistem, mutați pe alte funcții. Predoiu: Statutul juridic îi apără îi apără pe șefii de la stat

Șefii din Poliție demiși după fuga lui Cătălin Cherecheș au rămas în sistem, mutați pe alte funcții. Predoiu: Statutul juridic îi apără îi apără pe șefii de la stat

Șefii din cadrul Poliției considerați responsabili după ce Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, a reușit să fugă din țară după condamnarea definitivă și-au pierdut funcțiile, dar au rămas în sistem, fiind redistribuiți pe alte funcții. Despre cazul lor, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, spune, la Euronews, că sunt la adăpost din cauza statului și regimului juridic al acestor funcții.

Mihai Gherman, fostul șef al IPJ Maramureș criticat de ministrul de Interne pentru că și-a luat concediu în perioada în care Cherecheș a fugit din țară cu buletinul unei rude, a devenit adjunct la IPJ Vaslui, după ce a fost demis.

Victor Ivașcu, demis din funcția de șef al Poliției de Frontieră, se află la dispoziția ministrului de Interne și așteaptă să i se traseze noi sarcini tot în cadrul structurii din care face parte. Un fost șef al Direcției de Protecție Internă Maramureș s-a pensionat, amintește Euronews, citând informații apărute în presă.

Întrebat luni, 8 ianuarie, despre această chestiune, Predoiu a spus că situația este valabilă în tot sistemul de stat din cauza statutului și a regimului juridic al acestor funcții.

„Rămân în continuare în sistem pentru că fiecare dată să aplice o sancțiune pe măsura culpei. O dată. Doi la mână, dumneavoastră, implicit ați ridicat o temă foarte importantă: Care este statutul și regimul juridic al acestor funcții, nu numai în sistemul Ministerului Afacerilor Interne, în general în sistemul public din România”, a spus Predoiu, la Euronews.

„Ce și câtă putere are un ministru să ia rapid măsuri drastice, mai puțin drastice sau uneori să nu aibă nici o putere să ia vreo măsură. Deci, există o discuție legată și de statutul juridic și de regimul juridic al acestor funcții și al persoanelor care le ocupă”, a continuat ministrul de Interne.

Cazul Cherecheș

Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj pentru luare de mită. Fostul edil a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea, din județul Satu Mare, cu cartea de identitate a unui văr.

Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. În momentul reținerii, el a opus rezistență și a fost rănit ușor, la bărbie. Asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.

Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen. În prezent, fostul edil este la o altă închisoare, în München, după ce a refuzat extrădarea simplificată.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *