Șeful AEP, Toni Greblă, despre traseismul politic: E o decizie de oportunitate politică, nu de constituţionalitate (VIDEO)

Șeful AEP, Toni Greblă, despre traseismul politic: E o decizie de oportunitate politică, nu de constituţionalitate (VIDEO)

Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a declarat, vineri seară, că migrația aleşilor locali de la un partid la altul înainte de alegerile locale din 9 iunie e o chestiune de oportunitate politică, nu de constituționalitate.

Afirmația a fost făcută în contextul în care Guvernul PSD-PNL a adoptat, într-o ședință extraordinară, Ordonanța de Urgență (OUG) privind comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele din 9 iunie.

Conform articolului 33, aleșii locali se pot înscrie în orice partid pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul în curs. Ei vor putea face acest lucru cu până la 45 de zile înaintea scrutinului.

 

Șeful AEP, despre traseismul politic ”aprobat” prin OUG

 

„Eu am declarat de la începutul mandatului meu la AEP că eu şi întreaga Autoritate Electorală Permanentă va fi străină de disputele politice, nu va intra în dispute politice. Eu pot să vă spun doar că decizia e de oportunitate politică, nu de constituţionalitate”, a declarat Greblă.

De precizat că Toni Greblă a fost senator PSD în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, a trecut pe la Curtea Constituțională tot cu susținerea PSD, a fost Secretar General al Guvernului Viorica Dăncilă în perioada 2018-2019 și a ajuns în fruntea AEP tot cu susținerea PSD.

El a insistat că trecerea aleşilor locali de la un partid la altul „poate fi considerată constituţională” şi „e o decizie de oportunitate politică care aparţine competitorilor politici”.

 

O Ordonanță similară a fost declarată neconstituțională

 

Întrebat cu ce diferă actuala Ordonanţă de cea adoptată acum zece ani, care a fost declarată neconstituţională, Toni Greblă a răspuns: „E diferit pentru că acum s-a urmărit ca pentru o perioadă limitată, de la începerea perioadei electorale şi până la terminarea alegerilor – având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorităţi alese – primarii, preşedinţii de Consiliu Judeţean, respectiv consilierii locali, consilierii judeţeni – dacă consideră că aşa e bine, să poată să candideze din partea altui partid, fără să-şi piardă mandatul de ales local. (…) E o decizie asumată de Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze alegeri. Altfel, s-ar fi putut înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care i-a desemnat acum patru ani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *