Șeful bugetului UE vede posibil un acord prin care Ucraina să primească 50 de miliarde de euro și spune că există „un plan B” dacă Ungaria se va opune

Șeful bugetului UE vede posibil un acord prin care Ucraina să primească 50 de miliarde de euro și spune că există „un plan B” dacă Ungaria se va opune

Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil în această săptămână la un acord privind acordarea a 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Ucraina, deoarece această sumă va fi inclusă într-un pachet cu alte fonduri de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că îl va bloca, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters.

UE vrea să își revizuiască bugetul până în 2027 pentru a adăuga 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Kiev, astfel încât Ucraina, care se apără împotriva invaziei ruse, să aibă certitudinea finanțării pentru a-și menține statul în funcțiune.

Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, și-a promovat legăturile cu Moscova, a pus sub semnul întrebării suma și plasarea acesteia în bugetul UE, asupra căruia toate cele 27 de guverne ale UE, inclusiv Budapesta, trebuie să cadă de acord în unanimitate.

Un acord al UE este cu atât mai important cu cât noul ajutor financiar acordat Kievului de către Statele Unite a devenit o monedă de schimb în politica internă, punând sub semnul întrebării dacă Ucraina va mai primi bani de la Washington.

„În primăvară, guvernul american ne-a cerut că ar fi foarte favorabil dacă am putea fi vârful de lance al sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, ca un fel de presiune internă asupra Camerei Reprezentanților și Senatului pentru a face ceva similar”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu acordat Reuters.

„Toate acestea sunt bine înțelese de către toți liderii și de aceea cred că, în cele din urmă, și Ungaria va fi de acord, pentru că este vorba și de propriile ei interese”, a declarat Hahn în ajunul summitului de joi și de vineri de la Bruxelles, unde se vor reuni liderii UE pentru a discuta această problemă.

Ungaria a dorit să obțină mai multe fonduri europene pentru a-și proteja frontierele de migranții ilegali și pentru a plăti țările terțe pentru ca acestea să-i împiedice pe migranți să ajungă în Europa. Revizuirea bugetului UE, în afară de cele 50 de miliarde pentru Ucraina, mai prevede încă 15 miliarde de euro pentru astfel de politici.

„Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, există ceva în el pentru migrație, protecția frontierelor, susținerea unor state precum Turcia, în prezent bune prietene ale Ungariei și viceversa, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a precizat Hahn.

Pentru a „îndulci” și mai mult înțelegerea, Comisia Europeană a decis miercuri să deblocheze accesul Ungariei la fonduri de coeziune ale UE în valoare de 10 miliarde de euro, care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor UE că Ungaria nu respectă statul de drept. Parlamentul Ungariei a adoptat marți legi pentru a îmbunătăți independența instanțelor.

Întrebat dacă UE are un plan alternativ pentru a oferi Ucrainei fondurile chiar și dacă Ungaria blochează utilizarea bugetului comun al UE, Hahn a răspuns: „Una dintre calitățile Comisiei este de a avea întotdeauna un plan B, dar, sincer, nu vreau să vorbesc și să speculez despre planuri B, deoarece acest lucru creează, de asemenea, o oportunitate de ieșire”.

Întrebat dacă cele 26 de țări ale UE, cu excepția Ungariei, ar putea furniza banii printr-un acord interguvernamental, Hahn a spus: „Nu este nevoie de un acord interguvernamental”.

„Bineînțeles. Este una dintre posibilități. Dar nu cred că Ungaria ar rămâne în afara comunității internaționale, nu doar europene, ci și internaționale”, a precizat comisarul european.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *