Șeful cancelariei lui Zelenski: 150 de tone de poluanţi petrolieri plutesc pe fluviul Nipru, iar jumătate din pădurile ucrainene vor muri

Șeful cancelariei lui Zelenski: 150 de tone de poluanţi petrolieri plutesc pe fluviul Nipru, iar jumătate din pădurile ucrainene vor muri

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut marți, 20 iunie, ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru dezastrul ecologic provocat de prăbușirea barajului de la Nova Kahovka. Conform acestuia, poluanți petrolieri care cântăresc cel puțin 150 de tone plutesc de-a lungul fluviului Nipru și “ar putea ajunge în Marea Mediterană”, informează CNN.

Rezervorul Kahovka a fost distrus, iar 95.000 de tone de pești morți și cadavre de delfini au fost găsite pe țărmurile Mării Negre în Bulgaria și Turcia, a adăugat el, într-o postare pe canalul său de Telegram.

Yermak susține că inundațiile rezultate în urma ruperii barajului de la Nova Kahovka, din regiunea sudică Herson, vor avea repercusiuni semnificative asupra mediului, în special, și estimează că “cel puțin jumătate (din pădurile ucrainene) vor muri”. Zona inundată era locuită de 20.000 de animale sălbatice.

Yermak a mai afirmat că 50.000 de hectare (aproximativ 124.000 de acri) din pădurile ucrainene au fost inundate după prăbușirea barajului, eveniment produs pe 6 iunie.

Ministerul ucrainean al Agriculturii și-a exprimat anterior îngrijorarea în legătură cu incidentul de la barajul Nova Kahovka, transmițând că prăbușirea acestuia a inundat 10.000 de hectare (aproximativ 25.000 de acri) de teren agricol.

Ministerul ucrainean al Sănătății i-a îndemnat luni pe locuitori să nu înoate și să nu pescuiască în apele din regiunile Odesa, Mikolaiv și Herson.

Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafață au fost stabilite de-a lungul canalului fluviului Nipru, în zona inundată, și de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Mikolaiv și Herson, potrivit unui comunicat al acestui minister.

Cei mai periculoși poluanți din apă sunt salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi și E. coli, a precizat ministerul ucrainean al Sănătății.

Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru incidentul de la baraj, dar niciuna dintre cele două părți nu a furnizat vreo dovadă în sprijinul acuzațiilor, notează CNN.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *