Șeful conservatorilor germani propune colaborarea cu extrema-dreaptă și stârnește imediat critici dure din propriul partid

Șeful conservatorilor germani propune colaborarea cu extrema-dreaptă și stârnește imediat critici dure din propriul partid

Evocarea unei cooperări la nivel local cu extremiștii din AfD l-a transformat pe liderul opoziției creștin-democrate într-o țintă a atacurilor venite din partidul său, dar și din partea politicienilor social-democrați, verzi și liberali, scriu Politico, Der Spiegel și Tagesspiegel.

Liderul opoziției de centru-dreapta din Germania, Friedrich Merz, a declarat duminică că partidul său creștin-democrat (CDU) ar putea încerca să colaboreze cu extrema dreaptă la nivel municipal – sugerând astfel o schimbare potențial revoluționară în politica germană, care a atras imediat critici dure de pe scena politică.

Partidele consacrate din Germania au respins de mult timp orice cooperare cu partidul extremist, anti-migrație, eurosceptic și anti-NATO Alternative für Deutschland (AfD), care a fost fondat în urmă cu 10 ani și care a ajuns în ultimele luni pe locul al doilea în sondajele naționale.

Însă Merz a declarat duminică seara, într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF, că Uniunea Creștin-Democrată pe care o conduce ar putea renunța la această poziție, subliniind că această schimbare s-ar aplica doar la nivel local, scrie Politico.

„Politica locală este diferită de politica de stat și de cea federală”, a spus Merz, într-o reacție la victoriile recente ale AfD la nivel local în estul Germaniei, cum ar fi cea din Sonneberg, Turingia, unde AfD a câștigat luna trecută pentru prima dată alegerile pentru consiliul districtual.

„Bineînțeles, acestea sunt alegeri democratice. Trebuie să acceptăm acest lucru. Și, bineînțeles, trebuie să căutăm modalități în parlamentele regionale cum să modelăm orașul, județul, districtul regional”, a declarat Merz.

Liderul CDU a adăugat că exclude în continuare orice cooperare cu AfD la nivel statal, federal sau în Parlamentul European.

„Nu va exista nicio participare a AfD într-un guvern”, a spus Merz, deși, scrie Politico, argumentul său privind necesitatea de a respecta deciziile democratice deschide o portiță pentru o cooperare cu extrema dreaptă și la un alt nivel politic, mai ales dacă AfD ar aduna suficiente voturi la viitoarele alegeri regionale din estul Germaniei.

Ploaie de critici din CDU

Comentariile lui Merz au stârnit imediat controverse, deoarece indică o diluare substanțială a cordonului sanitar ridicat de partidele din mainstream-ul politicii germane în fața extremei drepte. CDU a susținut în mod repetat în orientările partidului că „nu va exista nicio cooperare cu AfD – nici în mod direct, nici indirect”.

Aparent, Merz avea și un precedent. Săptămâna trecută, la o reuniune cu ușile închise a partidului, el a descris CDU ca fiind un soi de AfD „cu substanță”. El s-a lovit, de asemenea, de critici și pentru acest lucru.

Dar acum, colegii lui și opozanții l-au taxat mult mai dur.

Vicepreședinta Bundestag-ului, conservatoarea Yvonne Magwas, care este și membră a Prezidiului CDU, a scris pe Twitter că orice cooperare cu AfD este exclusă. „Fie că este vorba de consiliul local sau de Bundestag, radicalii de dreapta rămân radicali de dreapta. Pentru creștin-democrații, extremiștii de dreapta sunt întotdeauna inamici”, a spus ea, citată de revista Der Spiegel.

Un alt oficial al CDU, premierul Berlinului Kai Wegner, s-a distanțat de declarațiile lui Merz. „AfD nu cunoaște decât opoziția și divizarea. Unde ar trebui să existe cooperar? CDU nu poate, nu vrea și nu va coopera cu un partid al cărui model de politică este ura, diviziunea și excluderea”, a scris Wegner.

Șeful CSU, partenerul conservator din Bavaria al CDU, a respins și el în mod clar cooperarea cu AfD la nivel municipal și, astfel, s-a distanțat în mod clar de președintele Merz.

„CSU respinge orice cooperare cu AfD – indiferent de nivelul politic”, a scris luni pe Twitter Markus Söder, prim-ministrul bavarez. „Pentru că AfD este antidemocratică, extremistă de dreapta și ne divizează societatea. Acest lucru nu este compatibil cu valorile noastre”, a spus el.

AfD cere retragerea din UE și NATO, slăbind astfel prosperitatea și punând în pericol securitatea noastră, a observat el.

„Ne diferențiem în mod clar și, pe de altă parte, ne bazăm pe o politică bună: luăm în serios preocupările și nevoile oamenilor”, a mai scris Söder, adăugând că „CSU reprezintă o Bavaria puternică și sigură, astfel încât țara noastră să rămână stabilă”.

Poziții vehemente împotriva lui Merz au avut fostul premier din Saarland Tobias Hans și Serap Guler, membru al coniliului federal al CDU.

Noul secretar general al CDU Carsten Linnemann a subliniat și el, duminică noapte, că pentru CDU este clar că nu există „nicio cooperare cu AfD”, „indiferent de ce nivel”. Așa vede și Friedrich Merz situația, deși subliniază pe bună dreptate implementarea dificilă la fața locului, a spus Linnemann, încercând să îl apere pe Merz.

„Un demolator al democrației”

Reprezentanții social-demcraților, ai Verzilor și ai Partidului Stângii au respins de asemenea ferm propunerea lui Merz. Deputata ecologistă Sara Nanni a spus că Merz este „un demolator al democrației”.

Lidera Partidului Verzilor, Ricarda Lang, l-a criticat și ea pe Merz la ARD. „Mai întâi reduce acest partid la o Alternativă mai bună pentru Germania, iar acum demontează un pic cordonul de protecție – pe care chiar și CDU/CSU l-au invocat în mod repetat”, a spus ea.

Politiciana liberală (FDP) Marie-Agnes Strack-Zimmermann a scris și ea pe Twitter despre propunerea lui Merz. „Politica locală este leagănul democrației noastre. Tocmai aici nu trebuie să cadă cordonul de protecție față de AfD-ul antidemocratic”, a spus ea.

Comentariile lui Merz, scrie Politico, ar putea submina și mai mult poziția sa deja slabă de lider de partid și capacitatea de a deveni candidatul principal al CDU la următoarele alegeri generale din Germania, în 2025.

Autoritatea lui Friedrich Merz „se prăbușește”, a observat și Tagesspiegel.

În schimb, deloc surprinzător, oficialii AfD au observat că remarcile lui Merz sunt pozitive și s-au arătat deschiși către o colaborare cu CDU.

„Acum cad primele cărămizi din cordonul de protecție. În landuri și în guvernul federal, vom dărâma zidul împreună. Câștigătorii vor fi cetățenii care își vor recăpăta prosperitatea, libertatea și securitatea prin intermediul politicii orientate spre interese”, a spus liderul AfD, Tino Chrupalla.

Victoria în premieră din iunie a AfD în alegerile pentru un consiliu districtual din Turingia a stârnit îngrijorări privind ascensiunea partidului extremist pe plan național.

Asta și pentru că reușita a venit pe fondul unei creșteri mai ample a AfD, inclusiv în sondajele naționale.

Cele mai recente date ale analizelor Politico, care prezintă o medie a sondajelor naționale, arată că AfD a depășit SPD-ul cancelarului Olaf Scholz pentru a deveni al doilea cel mai popular partid politic din Germania, după CDU.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *