Șeful ONU: Încetarea umanitară a focului în Gaza devine „mai urgentă cu fiecare oră care trece. Nimeni nu este în siguranță”

Șeful ONU: Încetarea umanitară a focului în Gaza devine „mai urgentă cu fiecare oră care trece. Nimeni nu este în siguranță”

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat luni, 6 noiembrie, că Fâșia Gaza se transformă într-un „cimitir pentru copii”, iar degradarea condițiilor din acest teritoriu face din ce în ce mai urgentă nevoia de încetare umanitară a focului, relatează CNN și France 24.

„Coșmarul din Gaza este mai mult decât o criză umanitară. Este o criză a umanității”, a spus șeful ONU la sediul organizației din New York.

„Catastrofa în desfășurare face ca necesitatea unei încetări umanitare a focului să devină mai urgentă cu fiecare oră care trece. Părțile implicate în conflict și, de fapt, comunitatea internațională se confruntă cu o responsabilitate imediată și fundamentală: să pună capăt acestei suferințe colective inumane și să extindă în mod dramatic ajutorul umanitar în Gaza”, a subliniat Antonio Guterres.

Nicio parte dintr-un conflict armat nu este mai presus de dreptul umanitar internațional.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU:

Guterres a atras atenția asupra faptului că „operațiunile terestre ale Forțelor de Apărare ale Israelului și bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ale ONU – inclusiv adăposturi”, astfel încât „nimeni nu este în siguranță”. Iar în același timp „Hamas și alți militanți folosesc civili ca scuturi umane și continuă să lanseze rachete fără discriminare spre Israel”.

În acest context, secretarul general al ONU a afirmat că sunt comise încălcări clare ale dreptului umanitar internațional și a cerut totodată eliberarea ostaticilor Hamas.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, a anunțat luni că peste 10.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului.

În ultimele două săptămâni, peste 400 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah, în condițiile în care înainte de război în enclavă ajungeau zilnic aproximativ 500 de camioane cu provizii.

De altfel, Guterres a afirmat că punctul de frontieră de la Rafah „singur nu are capacitatea de a procesa camioanele de ajutor la scara necesară”, iar ajutorul care a trecut până acum reprezintă un „strop de asistență care nu face față oceanului de nevoi”.

ONU și partenerii săi au lansat un apel umanitar de 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta întreaga populație din Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *