Șeful spionajului militar ucrainean: Transnistria nu intenționează să ceară alipirea la Rusia

Șeful spionajului militar ucrainean: Transnistria nu intenționează să ceară alipirea la Rusia

Regiunea regiunea separatistă moldovenească nu va cere să fie anexată Rusiei, a declarat duminică șeful Serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, într-o conferință presă la Kiev, transmite Kyiv Independent.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28 (februarie)”, a declarat Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Îngrijorările pe această temă au apărut după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a spus că, la congresul deputaților transnistreni, anunțat pentru 28 februarie, regiunea va cere să fie alipită la Rusia.

Într-o primă reacţie, Chişinăul a declarat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană şi a adăugat că deocamdată „nu există temei” care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Totodată, Chişinăul a spus că „speră” că „Tiraspolul îşi dă seama de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor măsuri pripite”.

Transnistria este o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cunoscută oficial ca Republica Moldovenească Nistreană, cu o populație majoritar rusofonă.

Din cele şapte congrese organizate până în prezent, doar două dintre ele au decis într-un fel sau altul soarta regiunii, şi anume cel din 1990 şi 2006. La prima adunare de acest fel din 1990, a fost adoptată o declaraţie privind crearea aşa numitei Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Transnistrene, cu capitala la Tiraspol şi în cadrul URSS. Ulterior, în 1991, cel de-al doilea aşa numit congres, organizat după destrămarea URSS, s-a desfăşurat într-un subsol şi s-a încheiat cu auto-proclamarea independenţei regiunii transnistrene.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *