Serghei Lavrov asigură că Wagner va rămâne în Africa, în ciuda rebeliunii din Rusia. Ce spun oficialii francezi

Declarația ministrului de externe al Rusiei are rolul de a-i liniști pe aliații subsaharieni, după recenta dispută dintre Evgheni Prigojin și autoritățile de la Moscova, scriu Politico și The Guardian.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a promis că operațiunile Wagner din Mali și Republica Centrafricană „vor continua”, în ciuda rebeliunii eșuate conduse de Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari.

În ultimii ani, organizația și-a extins aria de acțiune în America Latină, Orientul Mijlociu și Africa, fiind considerat de guvernele occidentale drept brațul înarmat de politică externă al Rusiei.

Revolta lui Prigojin ridică însă acum semne de întrebare cu privire la viitorul operațiunilor sale de peste hotare, scrie Politico.

În Africa, unde grupul este prezent în Republica Centrafricană, Mali și Burkina Faso, Wagner își oferă serviciile și ajutorul pentru a susține guvernele antioccidentale în schimbul accesului la resurse naturale.

Trupele Wagner au sosit în Republica Centrafricană în 2018 pentru a sprijini regimul lui Faustin-Archange Touadéra, care nu reușea să respingă o ofensivă a rebelilor. De atunci, mercenarii au devenit o forță militară, politică și economică puternică în acest stat instabil.

Wagner a desfășurat aproximativ o mie de oameni și în Mali, în decembrie 2021, după o lovitură de stat militară: mercenarii au fost mobilizați împotriva insurgenților islamiști și a altor insurgenți.

Grupul a fost acuzat de atrocități pe scară largă în ambele țări. În cazul în care angajamentul Wagner și al Rusiei față de oricare dintre cele două regimuri va slăbi, ambele ar putea cădea, au declarat analiștii, citați de The Guardian.

Ministrul de externe al Rusiei a asigurat însă că acest lucru nu se va întâmplat.

„La cererea lor, câteva sute de militari lucrează în Republica Centrafricană ca instructori – această activitate, bineînțeles, va continua. Atât Republica Centrafricană, cât și Mali au apelat la PMC-urile (Contractorii Militari Privați) Wagner cu solicitarea de a asigura siguranța conducerii lor”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru RT.

Lavrov a spus că evenimentele recente din țară nu vor afecta relația Rusiei cu „partenerii și prietenii”.

Franța, care a acuzat Wagner că a derulat strategii de dezinformare și război cibernetic împotriva intereselor sale în regiunea Sahel, a anunțat că urmărește cu atenție situația.

Ministra franceză a afacerilor externe, Catherine Colonna, a declarat luni că, deși este „prea devreme” pentru a trage concluzii cu privire la impactul (revoltei Wagner) în Rusia sau în Africa, situația necesită „toată atenția noastră” și „vigilență”.

„S-ar putea să intrăm într-o perioadă de volatilitate”

Fidèle Gouandjika, un ministru și consilier special al președintelui Republicii Centrafricane, a declarat pentru AFP că țara sa a semnat „un acord de apărare cu Rusia și nu cu Wagner”. „Moscova a subcontractat cu Wagner, iar dacă Rusia nu este de acord, ne va trimite un nou contingent”, a adăugat el.

Wagner pare să fi făcut puține schimbări pe teren deocamdată, potrivit rețelei open-source de monitorizare „All Eyes on Wagner”, dar analiștii spun că este puțin probabil ca status quo-ul să rămână neschimbat.

Prezența rusă în Africa a implicat până acum atât actori statali, cât și non-statali, a declarat Maxime Audinet, cercetător la IRSEM din Franța și specialist în politica rusă, citat de Politico. Deși este prea devreme pentru a prevedea consecințele exacte, ceea ce s-a întâmplat în weekend va duce cu siguranță la o „fractură”, a adăugat el.

Rusia și Wagner sunt interdependente, a adăugat el: grupul de mercenari se bazează pe statul rus pentru aprovizionarea militară, iar Rusia se bazează pe Wagner pentru a merge în zone în care Moscova nu dorește să aibă o amprentă oficială.

În cadrul unei înțelegeri care se pare că a fost intermediată de Belarus pentru a pune capăt revoltei, o parte din mercenarii lui Prigojin vor fi absorbiți de armata regulată a Rusiei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la statutul paramilitarilor prezenți în Africa.

Înlocuirea rapidă a mercenarilor Wagner ar fi foarte dificilă, a adăugat Audinet.

Există, de asemenea, dispute financiare care trebuie să fie rezolvate. Prigojin s-ar fi plâns pe Telegram de lipsa banilor ruși pentru misiunile din Africa.

„Prigojin s-a plâns că Rusia nu l-a sprijinit suficient în Africa. În Mali, autoritățile întârzie cu plățile (pentru Wagner) pentru că nu primesc niciun ajutor din partea Europei. Iar Wagner este scump, este vorba de câteva milioane de euro”, a declarat Nicolas Normand, un fost ambasador francez care a fost detașat în Senegal și Mali, citat de Politico.

Benjamin Haddad, un deputat francez din partidul Renaissance, al lui Emmanuel Macron, a subliniat că evenimentele din Rusia au fost „un avertisment” pentru liderii de pe continentul african care apelează la serviciile unor astfel de mercenari.

„Lecția învățată aici este că instabilitatea pe care Wagner încearcă să o exporte, se întoarce împotriva propriului său regim”, a declarat Haddad.

„Națiunile care apelează la serviciile lor, pierd o parte din suveranitatea lor și s-ar putea să intrăm într-o perioadă de volatilitate”, a mai spus Haddad.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *