Hellenic Telecommunications Organization S.A. (OTE SA) a făcut cunoscut autorității de reglementare din Grecia planurile sale de a vinde Telekom România și a început deja discuții cu un cunoscut om de afaceri.
„Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE S.A.” sau „Compania”), ca răspuns la solicitarea Comisiei Elene a Pieței de Capital, anunță următoarele cu privire la potențiala cedare a filialei sale 100% Telekom Romania Mobile (TKRM):
1) În ultimii ani, OTE s-a străduit în mod constant să îmbunătățească performanța TKRM în timp ce a explorat opțiuni strategice, pentru a-și asigura creșterea pe termen lung.
În acest context, OTE a purtat negocieri cu Quantum Projects Group, controlat de domnul Adrian Tomșa, proprietarul majorului grup media românesc Clever Media, cu privire la interesul acestuia din urmă de a achiziţiona TKRM. Părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere, pentru a facilita acest proces și s-au depus spre aprobare la autoritățile române competente.
2) În conformitate cu toată legislația și reglementările aplicabile, OTE va face toate anunțurile necesare comunității de investitori, dacă și atunci când este cazul”, se arată în informarea companiei elene.
Om de afaceri în cauză este Adrian Tomșa, proprietarul Clever Media, o companie care deține posturile de televiziune Look, Prima TV, Agro TV și Profit TV.
Telekom Romania Mobile Communications S.A. este o firmă de telefonie mobilă care activează în România sub brandul comun Telekom.ro. Această companie este deținută de OTE, care, la rândul său, este subsidiară a Deutsche Telekom. La momentul din iulie 2021, Telekom Romania Mobile avea 3,5 milioane de abonați și o cotă de piață de 15%.
Începând cu anul 2014 și până în 2021, rețeaua Telekom a funcționat în parteneriat cu Telekom Romania Communications, folosind aceeași marcă “Telekom”. Ambele companii erau în mare parte sub controlul OTE, care la rândul său era controlat de Deutsche Telekom.
Pe 6 noiembrie 2020, OTE a acceptat să vândă un pachet de 54% din acțiunile Orange România pentru suma de 295 de milioane de euro. Pentru a obține aprobarea autorităților, OTE s-a angajat să cumpere pachetul rămas de 30% în Telekom Romania Mobile, care se ocupă de operațiunile rețelei mobile. Această tranzacție s-a finalizat în iulie 2021.
Cu toate acestea, OTE nu a reușit să vândă divizia de telefonie mobilă după ce tranzacția cu Digi a eșuat, deoarece acesta era interesat doar de achiziționarea de zone celulare și frecvențe mobile. Prin urmare, Deutsche Telekom a decis să păstreze compania sub umbrela OTE până când se va găsi un cumpărător potrivit.