Sondaj: 58% dintre români nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Câți au încredere că NATO va apăra România în caz de atac

Sondaj: 58% dintre români nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Câți au încredere că NATO va apăra România în caz de atac

58% din populația generală nu este de acord ca serviciul militar să redevină obligatoriu în România, în timp ce 35% dintre români ar accepta această eventuală reintroducere în lege, potrivit unui sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24.

În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, întrebați despre această ipoteză, 72% spun că nu sunt de acord, în timp ce 11% ar fi de acord să facă armata în măsura în care ea ar fi obligatorie.

Întrebați dacă sunt dispuși să facă cursuri de pregătire de război, 37% din populația generală e de acord, iar 57% nu. La aceeași întrebare, cei cu vârste între 18 și 35 de ani sunt de acord în proporție de 14%, în timp ce 77% sunt împotrivă.

În același timp, sondajul arată că 71% dintre români nu cred că armata română ar face față dacă am fi atacați. De asemenea, 69% dintre români au încredere că România va fi apărată de aliații din NATO în scenariul unui atac în regiune, potrivit sondajului pentru Digi24.

Ministrul Apărării: „Serviciul militar obligatoriu este exclus”

România a renunțat la serviciul militar obligatoriu din 2007.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat pe 1 februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a conflictului din Ucraina, iar pentru pregătirea populației este necesară schimbarea legislației.

În urma acelor declarații, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis, pe 5 februarie, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens.

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării prevede că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar, cu o durată de patru luni, și poate fi făcut atât de bărbaţi, cât și de femei care au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

Suma de bani pe care o poate primi un soldat, în funcție de specificația armei pe care se pregătește, poate fi cuprinsă între 2.800 și 3.200 de lei lunar, potrivit proiectului. Proiectul urmează să ajungă în Parlament pentru a fi dezbătut.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *