Sondaj eJobs: 56% dintre angajați plănuiesc să-și schimbe locul de muncă în 2024. Câți au pus la motive că nu se înțeleg cu șefii

Sondaj eJobs: 56% dintre angajați plănuiesc să-și schimbe locul de muncă în 2024. Câți au pus la motive că nu se înțeleg cu șefii

Un procent de 56% din angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în 2024, principalele cauze fiind salariul prea mic, lipsa oportunităților de promovare în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul că muncesc într-un mediu pe care îl consideră toxic, arată un sondaj al platformei eJobs.

Un procent de 17% sunt indeciși din acest punct de vedere, iar 27% sunt mulțumiți de locul în care lucrează în prezent și nu se gândesc să facă o schimbare.

Salariul este menționat de aproape 60% dintre respondenți, faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creștere în compania pentru care lucrează în prezent de 567%, sau că se află într-un mediu toxic din punct de vedere organizațional – 42%.

Aproape o treime includ în lista de motive faptul că muncesc prea mult și se simt epuizați, 17% sunt nemulțumiți de faptul că nu pot lucra de la distanță, deși și-ar dori acest lucru, un procent de 10% nu se înțeleg cu managerul direct, iar peste 4% nu se înțeleg cu echipa.

2023, an dificil

Întrebați cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea spun că a fost un an dificil: 23% spun că a fost greu, la fel de mulți cred că a fost plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini.

Doar pentru 31% a fost un an bun: pentru 16% a fost un an de creștere; pentru 8% a fost cu surprize plăcute și pentru 7% a fost mai ușor decât 2022.

Ce vor românii în 2024

Dincolo de schimbarea jobului, lista de dorințe pe care le au pentru următorul an mai include măriri salariale, obținerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să își deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara țării.

„Chiar și în rândul celor care au o serie de planuri clare pentru următorul an, există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024 asupra vieții lor profesionale. 33% se tem de o posibilă criză economică, 17% că ar putea să le scadă veniturile, 12% iau în calcul că ar putea să fie mai puține joburi disponibile în piață. 7% menționează că ar putea să nu obțină promovarea dorită, iar 6% se tem că vor rămâne fără job. 22% sunt, în schimb, optimiști și declară că nu au nicio temere pentru noul an”, spune Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs.

Cei mai mulți speră că își vor găsi repede

În ceea ce-i privește pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se așteaptă să își găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una și trei luni, 15% cred că va dura între trei și șase luni, iar 19% au încredere că vor reuși în mai puțin de o lună. Pentru 24% este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de șase luni, acesta fiind și motivul pentru care, momentan, ezită și își dea demisia.

Un procent de 35% spun că angajatorul ideal este o multinațională, 18% spun că angajatorul ideal este cel care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulți pentru o companie din afara țării și 5% ar alege un start-up.

Trustul de presă Ringier, care publică ziarul Libertatea, deține și platforma eJobs.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *